27 Νοεμβρίου 2021

“Επειγόντως προθεσμία για Κτηματολόγιο και αυθαίρετα -Πώς θα τρέξει το «Εξοικονομώ» εν μέσω πανδημίας;”.

Κραυγή αγωνίας εξέφρασε μέσα από την ραδιοφωνική συχνότητα του ΑΚΟΥ 99,6 και την εκπομπή ΛΑΪΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του δήμου Βέροιας, πρόεδρος του παραρτήματος Ημαθίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας(ΤΕΕ) και πολιτικός μηχανικός Κώστας Παλουκίδης.Μίλησε για την ανάγκη άμεσης παράτασης των προθεσμιών για το Κτηματολόγιο και τη διεκπεραίωση υποθέσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων με το Ν.4495/2017, ενώ εξέφρασε την απορία του για το πώς θα τρέξει το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» εν μέσω κορωνοϊού. Ο κ. Παλουκίδης, καυτηρίασε την απόφαση Χατζηδάκη να «τρέξει» τους μηχανικούς μέσα σε μόλις 3 μήνες για ανέβασμα όλων των αρχείων τους και παράλληλα αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που κάνει το προσωπικό της υπηρεσίας για να εξυπηρετείται το κοινό, παρά τις ελλείψεις λόγω αδειών και καραντίνας.

Άμεση ανάγκη για προθεσμία σε ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Ο κ. Παλουκίδης αναφορικά με το Κτηματολόγιο ανέφερε ότι από τις 6 Νοεμβρίου έχει λήξει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων και δόθηκε άτυπα μια μικρή παράταση μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία  για τους κατοίκους εξωτερικού. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι σε αυτό το διάστημα έχει πάψει το Κτηματολογικό Γραφείο Βέροιας να δέχεται ηλεκτρονικά ενστάσεις από τα γραφεία των μηχανικών και δέχεται μόνο ενστάσεις με φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων και των εμπλεκομένων επαγγελματιών στην υπηρεσία. Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα εν μέσω κορωνοϊού να είναι αναγκασμένος τόσος πολύς κόσμος να μεταβαίνει στην υπηρεσία με κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού.Επίσης υπόκεινται σε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία αφού ηλεκτρονικά θα μπορούσαν να κατατεθούν οι ενστάσεις και να μην υπάρχει αυτό το αλαλούμ. Δυστυχώς όπως ανέφερε ο κ. Παλουκίδης από το τοπικό Γραφείο Κτηματολογίου τους έχουν ενημερώσει ότι ηλεκτρονικές ενστάσεις δεν θα γίνονται πλέον δεκτές και θεωρούνται εκπρόθεσμες.  «Η ανάγκη για χορήγηση παράτασης της προθεσμίας είναι επιβεβλημένη για λόγους υγειονομικούς , αλλά και για λόγους ουσιαστικούς αφού ακόμη εκκρεμούν πολλές υποθέσεις για ενστάσεις που δεν έχουν προλάβει να κατατεθούν», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος. Παράλληλα τόνισε ότι είναι αδιανόητη η απόφαση του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη να λήξει στις 30 Οκτωβρίου και να μην δώσει παράταση στην προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με το Ν.4495/2017. Εν μέσω κορωνοϊού υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες να μεταβεί ο μηχανικός για να φωτογραφίσει και να κάνει αυτοψία στο υπό τακτοποίηση ακίνητο και θα έπρεπε να παραμείνει ανοιχτός ο νόμος, αφού χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων παραμένουν «όμηροι» γιατί δεν μπορούν να κάνουν καμία πράξη μεταβίβασης της περιουσίας τους.

Πώς θα τρέξει το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»;

Στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την απορία με ποιον τρόπο θα τρέξει το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», αφού θα πρέπει οι μηχανικοί να επισκεφτούν τα ακίνητα, να κάνουν αυτοψία σε περίοδο που υπάρχει τόσο μεγάλη υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού. «Θα πρέπει να μπούμε σε σπίτια ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά ακόμη υπάρχουν και συνάδελφοι μηχανικοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα και θα αυτοαποκλειστούν από το πρόγραμμα για να προστατεύσουν την υγεία τους», δήλωσε ο κ. Παλουκίδης.Χθες ανακοινώθηκε ο οδηγός του προγράμματος που μεταθέτει το άνοιγμα του προγράμματος και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις 7 Δεκεμβρίου στις 15 Ιανουαρίου για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ωστόσο και πάλι δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου. Θετικό σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικοδομικής άδειας ή βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση. Η κατάθεση του  πιστοποιητικού παραμένει προϋπόθεση υπαγωγής αλλά θα υποβάλλεται σε επόμενη φάση της διαδικασίας. Ο κ. Παλουκίδης είχε σχολιάσει ότι θα ήταν αδύνατο να ανατρέξει η Πολεοδομία σε όλους αυτούς τους φακέλους για να δώσει το πιστοποιητικό, παρά το γεγονός ότι οι λιγοστοί υπάλληλοι πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και δουλεύουν ακατάπαυστα, ωστόσο λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού είχαν αναγκαστικές απουσίες και στην υπηρεσία του.

Αγώνας δρόμου από τους μηχανικούς Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας σχολίασε την απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη να υποχρεώσει όλους τους μηχανικούς εντός προθεσμίας 3 μηνών να ανεβάσουν στο σύστημα, οποιοδήποτε στοιχείο, φωτογραφία και σχέδιο έχουν στην διάθεσή τους, με ποινή τον αποκλεισμό τους από το σύστημα σε περίπτωση που είναι εκπρόθεσμοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μηχανικοί να ξενυχτούν στα γραφεία τους μεταμεσονύχτιες ώρες για να προλάβουν, παρά το γεγονός της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των προβλημάτων με τα υπερφορτωμένα δίκτυα. Για μια ακόμη φορά ο κ. Παλουκίδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εξήγηση για μια τέτοια απόφαση και ότι για μια ακόμη φορά πρέπει να δοθεί παράταση.

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Πηγή: laosnews.gr

Επισκέψεις: 66

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει