26 Απριλίου 2024

ΤΕΕ ΤΑΚ – Μιχάλη Χωραφάς: Γιατί η καραντίνα επηρεάζει το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”.

Ο κοροναϊός φαίνεται ότι «χτυπάει» και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω της καραντίνας αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά του φακέλου που πρέπει να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στις 21/12 που λήγει η παράταση που έχει δοθεί.

Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, και η ζωή μας εξελίσσεται μέσα σε ένα ειδικό καθεστώς λόγω της καραντίνας, δημιουργεί όπως είναι φυσικό δυσκολίες στους πολίτες να ετοιμάσουν τους φακέλους τους με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το αν θα προλάβουν, και να θέτουν ευθέως ζήτημα και νέας παράτασης στην κατάθεση των δικαιολογητικών.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλη Χωραφά, υπάρχουν πολίτες ειδικά ηλικιωμένοι οι οποίοι είναι απρόθυμοι να δεχτούν μέσα στα σπίτια τους Ενεργειακό Επιθεωρητή αλλά και το αντίστροφο καθώς η κάθε πλευρά έχει μια φυσική συστολή λόγω της πανδημίας για το ενδεχόμενο να εκτεθεί στον κοροναϊό.

Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, τονίζει ο ίδιος, αφού οι φόβοι και οι συστολές είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι η αγωνία του κόσμου για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, γεγονός που αναδεικνύει την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι η διαχείριση του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι ένα ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας, είτε έχει να κάνει με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία, είτε με την ενεργειακή αναβάθμιση αυτού.

«Καμπανάκι» να αυξηθούν τα κονδύλια του προγράμματος, να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος της Κρήτης

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων που «έτρεξαν» τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσαν πολύ μεγάλο πλήθος αιτήσεων, πράγμα που αποδεικνύει την αναγκαιότητα το κράτος να δίνει κίνητρα  συνεχώς για τέτοιες δράσεις. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει  για την Περιφέρεια Κρήτης όπου σύμφωνα με τις εξαγγελίες το ποσό που θα διατεθεί είναι 31 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χωραφάς τονίζει ότι για το επίμαχο θέμα το ΤΕΕ – ΤΑΚ έχει παρέμβει πολιτικά με επιστολή του στο αρμόδιο υπουργείο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελουμένων και ασφαλώς και τα διατιθέμενα κονδύλια. Όπως ο ίδιος εξηγεί, με δεδομένο ότι  για να ενταχθεί ένα σπίτι στο πρόγραμμα θα πρέπει να ανέβει τρεις κατηγορίες για ένα σπίτι 100 τμ της δεκαετίας του 1970 μιλάμε για ένα ελάχιστο κόστος 16.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι το ποσό για την περιφέρεια Κρήτης  είναι 31 εκατομμύρια μιλάμε για το πολύ 1.938 αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το ποσό για την Περιφέρεια Κρήτης να αυξηθεί  ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των ωφελούμενων. Με δεδομένο ότι και στο προηγούμενο πρόγραμμα το ποσό που διατέθηκε για την Κρήτη ήταν 29 εκατομμύρια περίπου το ίδιο η πλατφόρμα έκλεισε στα 45 λεπτά αφήνοντας μόνο απογοήτευση στους πολίτες.

Ο κ. Χωραφάς τονίζει ότι αν αυξανόταν αναλογικά το πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, στην Περιφέρεια Κρήτης το ποσό θα έπρεπε να ήταν 43,5 εκατομμύρια. Σε άλλες περιφέρειες όπως η περιφέρεια  Πελοποννήσου για παράδειγμα η οποία κλιματολογικά και πληθυσμιακά είναι άμεσα συγκρίσιμη με την Κρήτη  είχε αύξηση κατά 80% σε σχέση με τους πόρους του προηγούμενου προγράμματος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων προς αποκατάσταση της αδικίας που έχει γίνει σε βάρος της Περιφέρειας Κρήτης.

Επίσης η καθορισθείσα αμοιβή για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (250 €) καθώς και τα ανώτατα όρια για τις απαιτούμενες συμπληρωματικές μελέτες είναι πολύ μικρά και δεν ανταποκρίνεται στο έργο που πρέπει να επιτελέσει ο μηχανικός που θα τα αναλάβει.

Επισκέψεις: 66

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει