3 Μαΐου 2024

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

Τροποποιούνται οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, διατάξεις για το καθεστώς των χρήσεων γης,τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, έκδοση οικοδομικών αδειών, ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις κ.α.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020 ο Νόμος 4759/2020 με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.” Με το Νόμο τροποποιείται σε πολλά πεδία η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία (χωροταξία, θαλάσσια χωροταξία-δημοτικές οδοί-εκτός σχεδίου δόμηση, Επιχειρηματικά Πάρκα, ΠΟΤΑ, Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, εισαγωγή νέων μορφών τουριστικών καταλυμάτων, κάθετη συνιδιοκτησία σε εκτός σχεδίου περιοχές, χρήσεις γης, οικοδομική αδειοδότηση, μεταφορά συντελεστή δόμησης, ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων, ΝΟΚ κ.λπ.) και στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας κατάρτισης, αναθεώρησης και τροποποίησης των Χωροταξικών και Πολεοδομικών Σχεδίων κάθε επίπεδου.

Βασικά Σημεία

1. Αλλάζει η διαδικασία κατάρτισης χωροταξικών πλαισίων και πολεοδομικών σχεδίων και διευκρινίζεται η σχέση μεταξύ αυτών και τίθενται κανόνες για την επίλυση ασαφειών και συγκρούσεων μεταξύ τους (Κεφάλαιο Α).

2. Απεμπλέκεται ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός από τον χωροταξικό σχεδιασμό της ξηράς (κυρίως από τον σχεδιασμό που καλύπτει τις παράκτιες περιοχές) με σκοπό την αποφυγή των σχετικών αλληλοεπικαλύψεων, αλλά προβλέπεται ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις του θαλάσσιου χώρου με τον παράκτιο χώρο, και το συντονισμό των διαφόρων πολιτικών με χωρικές επιπτώσεις στη θάλασσα (Κεφάλαιο Β).

3. Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη δόμηση εκτός σχεδίου σχεδίων πόλεως και ορίων οικισμών (Κεφάλαιο Γ).

4. Καθορίζεται μία, ενιαία, ονοματολογία για τις χρήσεις γης, που εφαρμόζεται σε όλα τα σχέδια χρήσεων γης με κανονιστικό χαρακτήρα (Κεφάλαιο Δ).

5. Απλοποιείται, συντομεύεται και καθίσταται ηλεκτρονική, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η διαδικασία για την έκδοση οικοδομικών αδειών (Κεφάλαιο Ε).

6. Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις του ν. 4495/2017 σχετικά με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης (Κεφάλαιο ΣΤ).

7. Τροποποιούνται σχετικά με την ερμηνεία των διατάξεων περί αυθαιρέτων (Κεφάλαιο Ζ).

8. Καθορίζεται ο θεσμός των πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών, οι οποίοι θα συνδράμουν την υπηρεσία στην αξιολόγηση των μελετών, βάσει των οποίων θα καταρτίζονται χωροταξικά πλαίσια και πολεοδομικά σχέδια. Επίσης, καθιερώνεται διαδικασία ηλεκτρονικής ανάρτησης και διαθεσιμότητας όλων των σχετικών μελετών (Κεφάλαιο Θ).

Διαβάστε το κείμενο των διατάξεων και κατεβάστε το ΦΕΚ

Νόμος 4759/2020 – ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020

Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.

Επισκέψεις: 235

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει