3 Μαΐου 2024

“Η εξόντωση των μηχανικών… στο τραπέζι των μεταρρυθμίσεων”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Και εκεί που όλοι οι Μηχανικοί είχαμε πέσει «με τα μούτρα» πάνω στο Εξοικονομώ αυτονομώ με απίστευτες αντιδράσεις πλέον και με υπογραφές ζητώντας το αυτονόητο, να μην κινδυνέψει άλλο η επαγγελματική και επιστημονική μας αξιοπρέπεια… ήρθε μια ακόμα απόδειξη ότι δεν μας υπολογίζουν…. μας εξοντώνουν βασικά…

Ο λόγος για την αιφνιδιαστική τροπολογία του Υπουργείου για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων σπούδασαν κάποια θέματα μηχανικών στην αλλοδαπή…

Κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί μα είναι η πρώτη φορά;;;

Όχι δεν είναι και σίγουρα δεν θα είναι αλλά αν άμεσα δεν δράσουμε όλοι… δυστυχώς θα το συνηθίσουμε… και η συνήθεια είναι η καταστροφή του κόπου μας αλλά και της Επιστημονικής μας κατάρτισης.

Δεν αποτελεί απλά ντροπή όπως αναφέρει το κεντρικό ΤΕΕ (ναι και εγώ απόρησα με το άμεσο της αντίδρασης του)… αλλά κοροϊδία όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλους τους πολίτες καθώς «βαφτίζεται» ως κοινοτικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγγνώμη κιόλας αλλά ας ακολουθήσει η Κυβέρνηση και άλλα ποιο άμεσα προαπαιτούμενα της ΕΕ (βλ. κυκλική οικονομία, ανάπτυξης υπηρεσιών, υποδομών κα) και στην συνέχεια ας προωθήσει αυτή την τροπολογία.  

Αρα όχι δεν είναι επιλογή της Ευρώπης αλλά της κ. Κεραμέως η οποία μας έχει συνηθίσει από όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο Υπουργείο να προωθεί τροπολογίες την τελευταία στιγμή εν κρυπτώ, χωρίς διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς.

Κυρία Υπουργέ καταλάβαμε ότι ακολουθείται και εσείς την τακτική του συναδέλφου σας Κ. Χατζηδάκη όπου μέσω «τιμωριών» και υπαινιγμών προσπαθείτε να πείσετε για κάτι που μάλλον ούτε εσείς πιστεύετε αλλιώς θα είχατε μπει σε μια διαδικασία διαλόγου και διαβούλευσης.

Η κοροϊδία είναι μάλιστα στο γεγονός ότι από την μία πλευρά μας θεωρείτε σημαντικό κομμάτι στην προώθηση των νομοσχεδίων σας και από την άλλη μειώνετε και καταστρατηγείτε τα Επιστημονικά προσόντα μας.

Η ποιότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση, ιδίως στον χώρο των μηχανικών, δεν υπηρετείται από καμία προσπάθεια εξίσωσης προς τα κάτω.

Εμείς οι ίδιοι έχουμε κρίνει τις συνεργασίες του ΥΠΕΝ με το ΤΕΕ, αρά θεωρείτε το ΤΕΕ αξιόπιστο και σημαντικό κομμάτι, άρα και τους μηχανικούς του… αλλά τους υποβαθμίζετε…

Χαιρετίζω την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ που υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού.

Τάσσομαι υπέρ των όσων ζητά τα οποία είναι:

Α) Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση

Β) Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας

Γ) Η Αντιπροσωπεία αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή:

  • να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση.
  • από  κοινού  με  τα  Μέλη  της  Αντιπροσωπείας  να  αναλάβει  κοινές πρωτοβουλίες μαζί και με τα άλλα Επιμελητήρια και τους Επιστημονικούς Συλλόγους των μηχανικών και να συντονίσει τη δράση του ΤΕΕ με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, να προχωρήσει σε νέου τύπου πολύμορφες δράσεις κινητοποιήσεων υπό το συντονισμό αυτό.

Το επάγγελμα του μηχανικού είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο και έχει ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα γιατί αφορά, εν τέλει, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του δημοσίου συμφέροντος. Εμάς καλείτε σε σεισμούς, σε πλημμύρες, για τεχνικές μελέτες, εμείς πρώτοι δηλώνουμε εθελοντές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο όταν υπάρχει ανάγκη για να βοηθήσουμε.

 Η ρύθμιση που προωθείται από την Κυβέρνηση με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία.

Είμαστε επιστήμονες και όχι διεκπαιρεωτές.

Μην το ξεχνάτε Κύριοι και Κυρίες των Υπουργείων της Κυβέρνησης σας,

Το 2020 όπως πολλοί κλάδοι έτσι και ο δικός μας πέρασε και συνεχίζει και περνάει μια απίστευτη κρίση… και δυστυχώς αντί να σας έχουμε δίπλα μας , εσείς οι ίδιοι έχετε επιλέξει να τοποθετηθείτε απέναντι μας…

Μπήκατε απέναντι μας και με το πρόγραμμα Εξοικονομώ για το οποίο πραγματικά με έχουν καλύψει οι πλήθος ανακοινώσεων και προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τα κατά τόπους τμήματα του ΤΕΕ σε όλη την Ελλάδα και συναδέλφους μηχανικούς.

Παρά το γεγονός ότι τόσο το κεντρικό ΤΕΕ με επιστολή του προς τον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη όσο και τα επιμέρους τμήματα σε όλη την Ελλάδα και φορείς είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα έφερνε το ξεκίνημα αυτού του προγράμματος την δεδομένη στιγμή και ζητούσαν παράταση δυστυχώς για ακόμα μια φορά το Υπουργείο τους αγνόησε.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν πολλές δυσλειτουργίες όπου μας έφεραν για ακόμα μια φορά να νιώθουμε ότι «τρέχουμε σε έναν αγώνα δρόμου», αλλά τελικά ήμασταν «δεμένοι»….

Σταματήστε επιτέλους να μας φέρεστε σαν διεκπεραιωτές και αντιμετωπίστε μας ως Επιστήμονες…

Γιατί αυτό είμαστε.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.

Επισκέψεις: 989

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει