19 Απριλίου 2024

Ηράκλειο: Ξεκινούν άμεσες παρεμβάσεις στα ετοιμόρροπα κτίρια.

Αυτοψία σε κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα ή επικίνδυνα τα οποία βρίσκονται στο Ηράκλειο, πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Συνοδευόμενος από στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Δήμου, ο κ. Μπακογιάννης, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ετοιμόρροπα κτίρια στο κέντρο της πόλης, εξηγώντας ότι αυτή η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής δράσης που θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την οποία στόχος είναι η καταγραφή των κτιρίων που έχουν καταστεί επικίνδυνα για την ασφάλεια της λειτουργίας των πόλεων. Ήδη όπως τόνισε έχουν καταρτιστεί από τους δήμους κατάλογοι με τα επικίνδυνα κτήρια, τα οποία ξεπερνούν τις 9.500 χιλιάδες.

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Χατζηδάκης πήρε πρωτοβουλία να ξεκινήσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλάζοντας τον τρόπο και απλουστεύοντας τη διαδικασία με την οποία ένα κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο θα μπορεί να κατεδαφιστεί σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα γίνονται συσκέψεις με το υπουργείο Πολιτισμού γιατί πολλά από τα κτίρια είναι χαρακτηρισμένα είτε ως μνημεία είτε ως διατηρητέα και από το υπουργείο Πολιτισμού. Στο πλαίσιο των κοινών συσκέψεων θα επικαιροποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες, που κρατούν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Μπακογιάννης επίσης ενημέρωσε ότι ετοιμάζονται τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων. Το ένα έχει θεσμοθετηθεί ήδη και είναι η «Τράπεζα Γης» από την μεταφορά συντελεστή δόμησης και είναι, όπως είπε ένα εργαλείο που θεσμοθετήθηκε με το χωροταξικό νομοσχέδιο και θα μπει σε εφαρμογή στο επόμενο 6μηνο.

«Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο μπορούν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων να δώσουν του τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το διατηρητέο».

Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Μπακογιάννης, το επόμενο εργαλείο είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει φτιαχτεί ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ το οποίο λέγεται «Διατηρώ» και σε αυτό θα δοθούν κατά προτεραιότητα χρήματα σε κτίρια τα οποία χρίζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Τέλος, όπως τόνισε, στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού και τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να παίρνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας αποσβέσει τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί.

Ο κ. Μπακογιάννης στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, όπου συζήτησαν για το θέμα των ετοιμόρροπων και την απλοποίηση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: efsyn.gr

Επισκέψεις: 73

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει