26 Απριλίου 2024

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι 14.231 προσλήψεις ΑΣΕΠ σε υπηρεσίες του Δημοσίου και φορείς του για την κάλυψη αναγκών σε σημαντικούς τομείς.

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, έχουν εγκριθεί 8.620 θέσεις μόνιμου προσωπικού με προτεραιότητα στην Υγεία, στην Ασφάλεια, στην Παιδεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 299 θέσεις τακτικού προσωπικού, που αφορούν επιμελητήρια, ενώ και 62 θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή.

Μάλιστα, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κερμαέως, ανακοίνωσε ακόμα 10.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη Γενική πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προοπτική διετίας.

Αυτοί οι διορισμοί θα γίνουν σε δύο φάσεις, καθώς οι μισοί έχουν προγραμματιστεί για φέτος και οι άλλοι μισοί για το 2022.

Φορείς που θα ενισχυθούν- ΔΕΚΟ, υπουργεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ

Εικοσιεπτά (27) διαγωνισμοί έχουν κλειδώσει για το 2021 σε φορείς όπως Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ ενώ ενδεχομένως να προκύψουν και άλλοι διαγωνισμοί για έκτακτες εγκρίσεις όπως άλλωστε συνέβη και το 2020 στα νοσοκομεία προκειμένου να θωρακιστούν στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Προκηρύξεις 2021

10 θέσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

60 θέσεις στον ΟΑΕΔ

60 θέσεις στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

28 θέσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

68 θέσεις στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

19 θέσεις στο ΑΣΕΠ

10 θέσεις στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

782 θέσεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες της Χώρας

34 θέσεις νομικών συμβούλων σε Δήμους Περιφέρειες, Νομικά Πρόσωπα

102 θέσεις στο Πολιτισμού και Αθλητισμού

25 θέσεις Π.Ε. Διοικητικού στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών

15 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού

17 θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών

17 θέσεις στις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων

67 θέσεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

27 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

13 θέσεις στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)

55 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

1 θέση Μόνιμου εξ Εφεδρείας Αξιωματικού στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

123 θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών

60 θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια της χώρας

795 θέσεις ιατρών στα νοσοκομεία

258 θέσεις στο Κατάστημα Κράτησης Δράμας

5.250 Εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

724 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

299 σε επιμελητήρια

62 δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Στον τομέα της Υγείας περιμένουμε και το 2021 αρκετούς διορισμούς νέου προσωπικού από τις προκηρύξεις 2Κ/2020 (46 θέσεις στο ΕΚΑΒ) και 6Κ/2020 (1.209 θέσεις στα νοσοκομεία).

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει το ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα και το νέο προσωπικό θα πιάσει πολύ σύντομα δουλειά. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι διορισμοί γιατρών στα νοσοκομεία όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ συνεχίζονται κανονικά και οι διαδικασίες πρόσληψης επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Εκπαιδευτικοί

Λίγο πριν φύγει το 2020, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε 5.250 μόνιμες προσλήψεις – διορισμούς για το σχολικό έτος 2020-2021 και άλλες 5.250 το σχολικό έτος 2021-2022.

Επιπλέον θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ανήκει στην κατηγορία του μόνιμου προσωπικού, γι’ αυτό δεν υπάγεται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.

Ωστόσο, δεδομένη θεωρείται και φέτος η προτεραιότητα κάλυψης αναγκών στον χώρο της Άμυνας, ξεκινώντας με τις προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).

Θέμα χρόνου είναι πλέον η δημοσίευση των προσκλήσεων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για:

2.600 επαγγελματίες ένστολους.

Συνολικά θα γίνουν προσλήψεις 1.600 ΕΠ.ΟΠ., οι οποίοι προβλέπεται να κατανεμηθούν ως εξής:

1.000 ΕΠ.ΟΠ. στον Στρατό Ξηράς,

280 ΕΠ.ΟΠ. στην Πολεμική Αεροπορία,

20 ΕΠ.ΟΠ. στο Κοινό Νομικό Σώμα και 300 ΕΠ.ΟΠ. στο Πολεμικό Ναυτικό.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η κατανομή των 1.000 ΟΒΑ, η οποία προβλέπεται ως εξής:

600 ΟΒΑ στον Στρατό Ξηράς,

200 ΟΒΑ στο Πολεμικό Ναυτικό και

200 ΟΒΑ στην Πολεμική Αεροπορία.

Η εκπαίδευση των ΕΠ.ΟΠ. περιλαμβάνει:

αρχική εκπαίδευση, διάρκειας 14 εβδομάδων (6 εβδομάδες βασική και 8 εβδομάδες εκπαίδευση μαχητή).

Εκπαίδευση στην ειδικότητα, διάρκειας από 4 έως 113 εβδομάδες, ανάλογα με την ειδικότητα.

Εκπαίδευση Υποψήφιων Βαθμοφόρων, διάρκειας 4 εβδομάδων.

Οι ειδικότητες με την μεγαλύτερη ζήτηση

Πολλές είναι οι ειδικότητες που έχουν συμπεριληφθεί στα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη των θέσεων.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι: διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, νοσηλευτές, δικηγόροι, τεχνίτες, οδηγοί, ψυχολόγοι, εργάτες κ.ά.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα dikaiologitika.gr, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καλυφθούν ειδικότητες όπως ΠΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού κ.ά.

Στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητηθούν ειδικότητες όπως Μηχανικοί (Πολιτικοί, Χημικοί, Αγρονόμοι Τοπογράφοι), ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού (για κατόχους πτυχίου Νομικής). Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) έχει ζητήσει κυρίως διοικητικές ειδικότητες (ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΠΕ Οικονομικού Διοικητικού, ΠΕ Πληροφορικής), όπως και η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι 123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών θα αφορούν αποκλειστικά στην ειδικότητα ΠΕ Δημοσιονομικών. Σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα προχωρήσει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αφού δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.

Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι: ΠΕ Εφοριακών, ΠΕ Τελωνειακών, ΠΕ Πληροφορικής, ΤΕ Τελωνειακών, ΔΕ Εφοριακών. Μετά την έγκρισή τους από το αρμόδιο υπουργείο, τα αιτήματα προωθούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή για έλεγχο και κατόπιν αποφασίζεται από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχή εάν θα γίνουν οι προσλήψεις σε ομάδες (πολυπροκήρυξη) ή θα βγουν σε μεμονωμένη προκήρυξη. Ορισμένοι φορείς των οποίων οι θέσεις που έχουν αιτηθεί είναι λίγες συγχωνεύονται σε μία ενιαία προκήρυξη προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα η διαδικασία των αιτήσεων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο εξής και δεν θα απαιτείται η παρουσία του υποψηφίου στο ΑΣΕΠ.

Τι αλλάζει από το 2022

Το 2021 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα γίνονται οι προσλήψεις με το ισχύον σύστημα, καθώς από το 2022 όλα θα αλλάξουν, κάτι που έχει φανεί και από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θέλει να εκσυγχρονίσει το σύστημα πρόσληψης στον δημόσιο τομέα.

Στόχος είναι να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες χωρίς καθυστερήσεις, βρίσκοντας τους κατάλληλους υποψήφιους για κάθε θέση.

Η επιλογή θα γίνεται μέσα από έναν γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα όπου θα εξετάζονται τόσο οι γνώσεις που συνδέονται με τις θέσεις όσο και οι δεξιότητες του υποψηφίου για να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του.

Η σημασία των τίτλων σπουδών παραμένει με την ίδια βαρύτητα ως είχε στους γραπτούς διαγωνισμούς, αλλά καταργείται ως κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου όπως και αυτός του απολυτηρίου, δεδομένης της ανισότητας βαθμολόγησης στα διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πηγή: businessnews.gr

Επισκέψεις: 137

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει