26 Απριλίου 2024

Εξοικονομώ-Αυτονομώ για πολυκατοικίες – Ανοίγει το πρόγραμμα την Τετάρτη.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Αλεξάκη
galex@naftemporiki.gr

Με τη μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση να ανέρχεται στα 19.350 ευρώ συνεχίστηκε χθες το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.44 το πρωί. Υποβλήθηκαν 17.527 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 6.045, δεσμεύοντας ποσό 116,98 εκατ. ευρώ. 
Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζεται τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2021, με το άνοιγμα στις 10.00 το πρωί της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ακολούθως, την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, το πρόγραμμα θα ανοίξει για πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια. Εκεί μπορεί να ενταχθούν δαπάνες αναβάθμισης για τους ανελκυστήρες, τα φώτα, τις μονώσεις κ.τ.λ., φτάνει βέβαια η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας», αλλά και να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Γι’ αυτές τις 2 κατηγορίες των πολυκατοικιών το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το βασικό ύψος της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο 60% των δαπανών.

Στην πρώτη ομάδα των πολυκατοικιών η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες φτάνει στο 80%. Αν επιπροσθέτως η πολυκατοικία βρίσκεται σε κάποιος από τους λιγνιτικούς δήμους, τότε χρηματοδοτείται μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών.

Στη δεύτερη ομάδα των πολυκατοικιών, που αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70% – συνυπολογίζεται μόνο το μπόνους για τον Covid-19. Αν η πολυκατοικία βρίσκεται στις λιγνιτικές περιοχές, τότε η επιδότηση αυξάνεται στο 80%. Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις Πολυκατοικιών Τύπου Α επιδοτείται δαπάνη για την έκδοση των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου αλλά και για άδειες ή μελέτες ανώτατου ύψους 1.500 ευρώ ανά διαμέρισμα ή 4.150 ευρώ συνολικά.  Για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προβλέπει το πρόγραμμα, το ανώτατο ύψος που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 48.500 ευρώ. Δηλαδή, ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός είναι 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα.

Για τις Πολυκατοικίες Τύπου Β, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 80.000 ευρώ. Επιμερίζεται σε 3.730 ευρώ για έξοδα έκδοσης των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου καθώς και για άδειες ή μελέτες και σε 76.270 ευρώ για το σύνολο των κοινόχρηστων παρεμβάσεων. 

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1687206/eksoikonomo-autonomo-gia-polukatoikies

Επισκέψεις: 57

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει