18 Μαΐου 2024

Μουσείο του Βρέλλη: Το ελληνικό «Μαντάμ Τισό» που σε ταξιδεύει στο χρόνο.

Ένα αληθινό διαμάντι της ιστορίας, ένα σπουδαίο μνημείο στην πόλη των Ιωαννίνων που σε κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Ο λόγος φυσικά για το Μουσείο του Βρέλλη που δεν είναι απλώς ένα συνηθισμένο μουσείο αλλά κάτι που δεν συναντάς αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόκειται για το Μουσείο των Κέρινων Ομοιομάτων το οποίο δημιουργήθηκε με πολύ κόπο και χρόνο και η Ήπειρος μπορεί να υπερηφανεύεται γι’ αυτό.

Το Μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος -πράγμα που το κάνει και τόσο εντυπωσιακό- αλλά και 36 ιστορικά θέματα τα οποία σε ταξιδεύουν σε μια διαδρομή στο χρόνο νομίζοντας πολλές φορές ότι είσαι παρών στα γεγονότα. Στην πραγματικότητα περνάς μέσα από σπηλιές, βουνά, ανηφόρες κατηφόρες και βουνά. Και κάπου εκεί εμφανίζονται μπροστά σου πρόσωπα τα οποία νομίζεις ότι σε κοιτούν στα μάτια.

Ιδιαίτερο τμήμα στο μουσείο είναι η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το Κρυφό Σχολειό και οι Κλέφτες και Αρματολοί είναι δύο μόνο από τα δεκάδες εντυπωσιακά έργα τέχνης του. Στη Σφαγή του Αλή Πασά θα σταθείς ώρα για να δεις τις δεκάδες λεπτομέρειες που δεν είχες προσέξει με την πρώτη ματιά και η Κυρά Βασιλική νομίζεις ότι θα σου μιλήσει.

Η ιστορία του καλλιτέχνη

Ο Παύλος Βρέλλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 25/3/1923 και σε ηλικία 4 ετών έχασε τη μητέρα του. Εννέα χρόνια αργότερα χάνει και τον πατέρα του οπότε και μεγαλώνει με τη θεία του, αδερφή της μητέρας του, η οποία ήταν και παιδαγωγός. Αυτό ήταν το πρόσωπο με τη σπουδαία καλλιτεχνική αγωγή, τον επηρέασε βαθύτατα στην πορεία του. Καλλιτεχνική φύση από την παιδική του ηλικία, ζωγράφιζε πάνω σε ξύλα και πέτρα.

Στην εφηβεία τον συλλαμβάνουν μαζί με άλλα παιδιά οι Γερμανοί, κατά την περίοδο της Κατοχής και τον χρησιμοποιούν για να καθαρίζει απομεινάρια πολεμικού υλικού, που δεν είχε εκραγεί. Ακόμη κι εκεί, στη φυλακή το ταλέντο του δεν φυλακίζεται και αν και ζει σαν μελλοθάνατος σκαλίζει απλά αντικείμενα σε ξύλο. Ο Παύλος Βρέλλης μπαίνει το 1945 στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και να αποφοιτά το 1947. Μόλις σε ηλικία 23 ετών και πριν μπει στη Σχολή Καλών Τεχνών ξεκινά να φτιάχνει προτομές.

Με τα χρόνια τον κερδίζει η ζωγραφική και η γλυπτική και ιδρύει και την δική του σχολή. Το 1975, σαν πείραμα μιας κατάστασης που θα βοηθά το «διδάσκοντα» να παρουσιάσει με μοναδικό τρόπο το ιστορικό θέμα που επιθυμεί, διάλεξε να εκθέσει το πρώτο θέμα που δημιούργησε, το «Κρυφό Σχολειό».

Έτσι μεταμόρφωσε κυριολεκτικά ένα χώρο και τον ζωντάνεψε δημιουργώντας ανθρώπινες μορφές από κερί, οι οποίες έχουν και το ρόλο των πρωταγωνιστών και είναι μάλιστα σε φυσικό μέγεθος. Ένας χώρος που σε ταξιδεύει, αλλά είναι αρκετά μικρός για τόσο σπουδαίο και πλούσιο έργο και όραμα που είχε ο καλλιτέχνης.

Το 1983 αγοράζει με το εφάπαξ του ένα χώρο 17 στρεμμάτων, στο χωριό Μπιζάνι στα Ιωάννινα και εκεί με κόπο ετών και τεράστια προσωπική εργασία φτιάχνει ένα πραγματικό διαμάντι, το μουσείο που σήμερα δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Διαμόρφωσε τον εξωτερικό χώρο ώστε να μη δημιουργεί «οπτική μόλυνση» στο περιβάλλον και φύτεψε δεκάδες δέντρα στον προαύλιο χώρο.

Ένα μουσείο – πρότυπο

Το μουσείο το οποίο αρχίζει να δέχεται επισκέπτες στις 31/7/1995 έχει διαμορφωθεί σε ανάλογα επίπεδα (παράλληλα, συνάλληλα, διάλληλα) και δημιουργεί έτσι ένα χώρο απολύτως μοναδικό που μόνο όποιος τον επισκέπτεται μπορεί να το αντιληφθεί απόλυτα.

Όταν επισκεφθείς το μουσείο θα μεταφερθείς πραγματικά όχι σε μία αλλά σε πολλές εποχές της ιστορίας. Είναι τόση η λεπτομέρεια και η τέχνη που έβαλε ο Βρέλλης ώστε σήμερα να υπάρχει το ελληνικό «Μαντάμ Τισό» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν.

Πηγή φωτογραφιών: vrellis.gr

Επισκέψεις: 42

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει