4 Μαΐου 2024

Εντείνεται ο προβληματισμός για τους δασικούς χάρτες.

Εντείνεται ο προβληματισμός μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών που περιλαμβάνει ως δασικό ένα μεγάλο ποσοστό των ακίνητων περιουσιών στο Νομό Ρεθύμνου, εγείροντας ερωτηματικά αλλά και την ανάγκη για συντονισμό και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Ρεθύμνου, προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή “γραμμή πλεύσης” και να προχωρήσουν αντίστοιχα οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου, τους Δήμους του Νομού, αλλά και την διεύθυνση δασών προκειμένου να υπάρξει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση και ενημέρωση και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες ενημέρωσης και συντονισμού, αφού οι προθεσμίες που έχουν οι ιδιοκτήτες για να ξεκαθαρίσουν τις περιουσίες τους που έχουν χαρακτηριστεί δασικές, παραμένουν ασφυκτικές.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα μεγάλο ζήτημα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πρόδηλα σφάλματα τα οποία εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό. Η κα Λιονή : “Τα χρονικά όρια που θέτουμε για τις αντιρρήσεις, είναι ελάχιστα. Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν συμπολίτες μας που δεν θα προλάβουν καν να μπουν και να δουν τους χάρτες για να δουν τι χαρακτηρισμό έχει το ακίνητό τους. Δυστυχώς απ’ ότι είδαμε και εμείς η μελέτη δεν είναι καλή με την έννοια ότι εμπεριέχει και πάρα πολλά πρόδηλα σφάλματα. Δηλαδή περιουσίες ανθρώπων οι οποίες έχουν αποχαρακτηριστεί με τελεσίδικη απόφαση αποχαρακτηρισμού περιέχονται πάλι ως δασικές”.

Όπως επεσήμανε η κα Λιονή, τα ζητήματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Δευτέρα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, των Δημάρχων του Νομού και της Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αρμόδιας υπηρεσίας για τα δασαρχεία προκειμένου να γίνει εκτενής ανάλυση όλων των δεδομένων και των παραμέτρων σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες.

Όπως εξήγησε η κα Λιονή στόχος είναι:“Να γίνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει με τους δασικούς χάρτες στους δημάρχους οι οποίοι εκτός από τις ιδιωτικές περιουσίες των δημοτών τους έχουν και περιουσίες οι ίδιοι οι δήμοι τις οποίες μισθώνουν. Στη συνέχεια θα γίνει και μια συζήτηση με τους δημάρχους έτσι ώστε να έχουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης αναφορικά με το τι θα ζητήσουμε από την πολιτεία προκειμένου να διευκολυνθούν οι δημότες μας και οι συμπολίτες μας να πράξουν προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα δυστυχώς γι’ αυτό θα κάνουμε τη συνάντηση τη Δευτέρα και είναι ζητήματα τα οποία έχουμε επισημάνει. Θα μας τα αναλύσουν και από τις διευθύνσεις δασών προκειμένου να τα βάλουμε σε μια τάξη και μια σειρά για να δούμε τι θα ζητήσουμε και με ποιο τρόπο ώστε να επιλυθούν από το κεντρικό κράτος. Οι δασικοί χάρτες πρέπει να υπάρχουν γιατί θα έρθει και το κτηματολόγιο μετά. Πρέπει να μπει μια τάξη σίγουρα, όχι όμως με αυτόν τον άτσαλο τρόπο και με τέτοια ασφυκτικά πλαίσια. Εδώ έχουν χαρακτηρίσει με τέτοια προχειρότητα περιοχές και είναι λιμάνια”.

Έντονος ωστόσο είναι ο προβληματισμός των πολιτών, που θα κληθούν να δαπανήσουν χρήματα και να προχωρήσουν σε διαδικασίες εν μέσω περιορισμών του κορωνοΐού, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις τους για τον αποχαρακτηρισμό των περιουσιών τους που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Όπως εξήγησε η κα Λιονή : “ Ακόμη και με δεδομένο οτι δεν πληρώνουν οι άνθρωποι που ασκούν τις αντιρρήσεις τα παράβολα, είναι μια τεράστια ταλαιπωρία και ένας τεράστιος όγκος δουλειάς για τις επιτροπές οι οποίες κατά τη γνώμη μου πρέπει να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα. Αυτά είναι υποχρέωση της πολιτείας χωρίς καν να συμμετέχει κανένας πολίτης ή το δημόσιο, να τα αποχαρακτηρίσει, να ξεκαθαρίσει τους χάρτες και δεν ειναι υποχρέωση του κάθε πολίτη”.

Η κα Λιονή ξεκαθάρισε πάντως πως το επόμενο διάστημα θα γίνει εκτενής ενημέρωση και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συλλόγων και ενώσεων ενώ θα συζητηθεί και η πιθανότητα να συσταθεί στους δήμους αρμόδιο γραφείο όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την περιουσία τους και πως αυτή αποτυπώνεται στους δασικούς χάρτες αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, αφού δεν είναι εύκολο ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένου να μπουν στη σχετική εφαρμογή και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους. Η διαδικασία αυτή ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη πρόκληση αφού θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα από τους ιδιοκτήτες και μάλιστα εν μέσω αυστηρού lockdown που εκ των πραγμάτων δημιουργεί χρονικούς περιορισμούς στην έκδοση των απαραίτητων στοιχείων που θα πρέπει να υποβληθούν μαζί με την αίτηση.

Πηγή: goodnet.gr

Επισκέψεις: 41

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει