4 Μαΐου 2024

Έως τέλος του έτους ξεκινά πολεοδομικός σχεδιασμός σε 500 περιοχές.

Έως το τέλος του 2021 θα έχουν γίνει οι αναθέσεις για την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων για 500 Δημοτικές Ενότητες (από τις συνολικά 1.135). Η εκπόνηση των λεγόμενων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) θα γίνει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για το 2021 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σήμερα, τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια καλύπτουν περίπου το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας, και τα μισά από αυτά είναι παρωχημένα και χρήζουν επικαιροποίησης. Τα ΤΠΣ έρχονται να αντικαταστήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και να καθορίσουν σύγχρονες χρήσεις γης και όρους δόμησης για κάθε περιοχή. Στόχος είναι μέσα σε 2,5 χρόνια από την ανάθεση της εκπόνησης ΤΠΣ να είναι έτοιμο και το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκρισή τους.

Όσον αφορά στη βελτίωση του πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύμφωνα με το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για το 2021,  αναμένεται (με την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση) έως το τέλος του 3ου τριμήνου του 2021, δηλαδή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ότι θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την έκδοση νέων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Στόχος είναι το χρονικό διάστημα για την έκδοση ΑΕΠΟ για έργα κατηγορίας Α1 (δηλαδή για τα έργα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον) να μην υπερβαίνει τις 95- 100 ημέρες, με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Με την προηγούμενη νομοθεσία το προβλεπόμενο διάστημα έφτανε τις 122 ημέρες, και στην πραγματικότητα διαρκούσε πολύ περισσότερο λόγω σημαντικών καθυστερήσεων σε επιμέρους στάδια της διαδικασίας. Σε συνέχεια των αλλαγών που έφερε ο νόμος 4685/2020, προωθούνται και πρόσθετες παρεμβάσεις με στόχο και άλλες  αλλαγές στο  θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Σχετικά με την επεξεργασία των λυμάτων, από 290 οικισμούς στους οποίους τα αστικά λύματα δεν συλλέγονται με τον κατάλληλο τρόπο και συχνά ρυπαίνουν θάλασσες, ρέματα και ποτάμια, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ,  έχουν συμβασιοποιηθεί έργα για 205 από αυτούς, και εντός του 2021 αναμένεται η δημοπράτηση έργων για ακόμα 40 οικισμούς και συμβασιοποίηση έργων για τουλάχιστον 35 από αυτούς. Προωθώντας τα συγκεκριμένα έργα η Ελλάδα θα έρθει σε συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ και θα γλιτώσει νέα καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Πηγή: insider.gr

Επισκέψεις: 60

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει