5 Μαΐου 2024

Στο “παρά πέντε” η αντίδραση της Ελλάκτωρ για την Εγνατία.

Της Πέννυς Κούτρα

Το ενδεχόμενο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων στην περίπτωση που η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν κάνει δεκτό το αίτημα παράτασης της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό, εξετάζει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ.

Το αίτημα αναβολής έχει υποβληθεί στο Ταμείο, το δ.σ. του οποίου αναμένεται να αποφανθεί στο στενό περιθώριο που μεσολαβεί έως την Τετάρτη, καθώς την 1η Απριλίου, όπως ορίζει ο διαγωνισμός οφείλει να υποδεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων παραχωρησιούχων.

Υπενθυμίζεται πως η Άκτωρ Παραχωρήσεις μετά την απόσυρση της συνεταίρου της καναδικής  Roadis, αφενός έχασε την προθεσμία υποβολής νέου σχήματος διεκδίκησης (στις αρχές Μαρτίου), ακολούθως επιβεβαίωσε την απόσυρση από τον εν λόγω διαγωνισμό, και εσχάτως διεκδικεί παράταση με όλα τα “διαθέσιμα νομικά μέσα”, προκειμένου να κατέβει αυτόνομα στο σχετικό διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση έχει αναγγελθεί από το 2013, ωστόσο το 2017 δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με 9 επενδυτικά σχήματα να δηλώνουν το “παρόν” το 2018. 

Μετά από σειρά αναβολών, τον Δεκέμβριο του 2020, κατατέθηκε δεσμευτική οικονομική προσφορά από το σχήμα  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects, η οποία “μπλόκαρε” από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν η Roadis – Άκτωρ Παραχωρήσεις και η Vinci – Mytilineos, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ, που οδήγησε σε νέα παράταση του διαγωνισμού.

Λίγους μήνες μετά και ενόσω ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο όμιλος Ελλάκτωρ, υποδέχεται το αίτημα υπαναχώρησης της Roadis- σε χρόνο που κατά τις πηγές προσκείμενες στον όμιλο δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης- με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις παραπάνω κινήσεις.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον όμιλο Ελλάκτωρ για  λόγους “δημοσίου συμφέροντος” αιτείται μια νέα παράταση, αν και ο διαγωνισμός έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από νομικές εμπλοκές.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3535366/sto-para-pente-i-antidrasi-tis-ellaktor-gia-tin-egnatia

Επισκέψεις: 68

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει