27 Απριλίου 2024

Γ. Αμυράς από Κέρκυρα για Δασικούς χάρτες: Δεν θα θιγούν τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης και των αγροτών. (Βίντεο)

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς έφτασε στην Κέρκυρα σήμερα.

Κυριάρχο θέμα συναντήσεων του είναι τα προβλήματα με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τόνισε τα εξής: ” Η υλοποίηση των Δασικών Χαρτών θα ολοκληρωθεί “χωρίς να θιγούν τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης και αγροτών”.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς στην απάντησή του σημειώνει ότι “ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα κορυφαίο εργαλείο για την προστασία του δασικού πλούτου της Χώρας, η οποία αποτελεί συνταγματική επιταγή, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται μεθοδικά, ώστε να ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό έργο της υλοποίησης των δασικών χαρτών για όλη την επικράτεια, χωρίς να θιγούν τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης και των αγροτών. Ήδη το ΥΠΕΝ έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις (ν. 4685/2020) και έχει συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες και η οποία θα εισηγείται τρόπους αντιμετώπισης, εντός του πλαισίου που ορίζεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, για όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία προς την κύρωση των δασικών χαρτών.

Ζητήματα, όπως η διαδικασία επιτάχυνσης των ενεργειών για απόδοση χαρακτήρα, όσον αφορά στους δασωμένους αγρούς, και το πρόβλημα των εκχερσωμένων πρώην δασικών εκτάσεων, οι οποίες καλλιεργούνται επί δεκαετίες, εξετάζονται από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί. Σημειώνουμε ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα χρονίζουν επί δεκαετίες και οι δασικοί χάρτες αποτελούν την αφορμή για την επίλυσή τους, προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ζωής της Χώρας.

Όσον αφορά στο δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων, για τους χάρτες οι οποίοι έχουν κυρωθεί, επιτρέπεται η υποβολή αίτησης πρόδηλου σφάλματος χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, το οποίο ο πολίτης ατελώς έχει φέρει στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, αυτομάτως αυτή η αίτηση του πρόδηλου σφάλματος μετατρέπεται σε αντίρρηση και, αν δικαιωθεί (όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις), επιστρέφεται το τέλος.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης. Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Επισημαίνεται ότι πάνω από τριακόσιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα χρηματοδοτηθούν σε έναν βαθμό από αυτό το ανταποδοτικό τέλος. Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Τονίζουμε επίσης ότι αν το ΥΠΕΝ δεν προχωρούσε στις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις, καθώς από το 2017 είχαν συσσωρευθεί πάνω από 174.000 αντιρρήσεις μόνο επί του 52% των αναρτημένων δασικών χαρτών, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τον ρυθμό εξέτασης τους (12.000 περίπου έως το τέλος του 2019), θα χρειαζόταν χρονικό διάστημα άνω των 15 ετών μέχρι την οριστική διευθέτηση. Το εμβληματικό αυτό έργο θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί, με το πλέον αξιόπιστο περιεχόμενο, προστατεύοντας τις περιουσίες των πολιτών.

Ως προς ορισμένα από τα ειδικότερα Ζητήματα που τίθενται σας γνωστοποιούμε ότι:

> To ΥΠΕΝ έχοντας απόλυτη επίγνωση της αναγκαιότητας ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών, δεδομένου του έργου το οποίο καλούνται να επιτελέσουν, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, μερίμνησε για την πρόσληψη, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, 700 εποχικών υπαλλήλων. Άμεσα θα ανακοινωθεί η κατανομή των θέσεων ανά οργανική δομή και ειδικότητα. Επιπρόσθετα το ΥΠΕΝ είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με 300 μονίμους υπαλλήλους Δασολόγους και Δασοπόνους.

> Σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία λάβαμε από τη Γ.Δ. Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Α.Δ. Πελοποννήσου Δ. Ελλάδας & Ιονίου, η Υπηρεσία είναι στη διαδικασία συγκρότησης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων.

> Σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία λάβαμε από τη Δ/νση Δασών Ν. Μεσσηνίας, κατά τη χρονική περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 υποβλήθηκαν 244 αιτήματα αναμόρφωσης του Δασικού Χάρτη εκ των οποίων έγιναν αποδεκτά τα 47. Τα μη αποδεκτά θα προωθηθούν στις ΕΠΕΑ ατελώς ως αντιρρήσεις”.

Δείτε τις δηλώσεις του Υφυπουργού.

Επισκέψεις: 81

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει