7 Μαΐου 2024

ΥΠΕΝ: για προσλήψεις στα Δασαρχεία, μεταβιβάσεις, οικοδομικές άδειες, Δασικούς Χάρτες.

Αιχμές για τους συμβολαιογράφους, ότι προκαλούν εμπλοκές στις μεταβιβάσεις μη δασικών ακινήτων, λόγω Δασικών Χαρτών αφήνει το ΥΠΕΝ. Εξηγεί ότι οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου μη δασικά ακίνητα θα εκδίδονται με βεβαίωση μηχανικού, διότι η μέχρι τώρα διαδικασία από τα Δασαρχεία ήταν «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Προαναγγέλλει μέτρα για να ξεμπλοκάρουν οι άδειες εντός σχεδίου ακινήτων από τις Πολεοδομίες. Και για πρώτη φορά  δίνει χρονοδιάγραμμα για τις πολυθρύλητες χίλιες προσλήψεις στα Δασαρχεία.

Μετά από την έκδοση απόφασης του ΣτΕ και αν στο μεταξύ χρειαστεί θα δοθεί νέα παράταση, πέραν της εξάμηνης που ήδη «τρέχει» μέχρι το τέλος του έτους,  θα νομοθετήσει το ΥΠΕΝ για την επίλυση των ιδιοκτησιακών και άλλων προβλημάτων, που έχουν αναδειχθεί στους Δασικούς Χάρτες.

Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89», στην εκπομπή «τρίποντο στην οικονομία» και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη,  – ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο τέλος του δημοσιεύματος– δίνοντας απαντήσεις σε επίκαιρα θέματα της αρμοδιότητας του. Συγκεκριμένα:

Μεταβιβάσεις και Δασικοί Χάρτες

Σε ερώτηση για τα προβλήματα μεταβιβάσεων και μη δασικών ακινήτων λόγω Δασικών Χαρτών, τα οποία επισημαίνουν εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων συμβολαιογράφων και μηχανικών δείτε εδώ το ρεπορτάζ του  ecopress, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς έδωσε αιχμηρή απάντηση αναφέροντας ότι:

-«Κακώς, κάκιστα  το λένε. Για αυτό το θέμα άλλωστε συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, και το υπουργείο Δικαιοσύνης έβγαλε μία εγκύκλιο και την έστειλε σε όλους τους συμβολαιογράφους και σε όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, λέγοντας τους το πως είναι ο νόμος και για ποιο λόγο δεν πρέπει να μπλοκάρουν καμία μεταβίβαση. Είτε έχουμε δασικό χάρτη είτε είναι αναρτημένος είτε είναι μη κυρωμένος είτε μερικώς κυρωμένος είτε ολικώς κυρωμένος δεν νοείται καμία άρνηση συμβολαιογράφου να προβεί σε απαραίτητες πράξεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε την εγκύκλιο, είπε στους συμβολαιογράφους πως έχουν τα πράγματα και πως πρέπει να κινούνται, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα από εκεί που δεν έπρεπε να υπάρχει ποτέ».

Σημειώνεται ότι η  εγκύκλιος  του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι  τα συμβόλαια πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση του Δασαρχείου για τον χαρακτήρα της έκτασης και στην περίπτωση εξαιρέσεων από το Δασικό Χάρτη από υπεύθυνη δήλωση  και βεβαίωση συμβολαιογράφου, δείτε εδώ στο ecopress, τι λέει η εγκύκλιος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οικοδομικές άδειες, χωρίς βεβαίωση Δασαρχείου

Πως θα εφαρμοστεί και τι εξυπηρετεί η νέα απόφαση του ΥΠΕΝ, που προβλέπει απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών, για τις οποίες έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ,  εξηγώντας γιατί καταργείται η βεβαίωση του Δασαρχείου και θα γίνεται με βεβαίωση μηχανικού. Δείτε εδώ στο ecopress, το σχετικό ρεπορτάζ και ολόκληρη τη νέα εγκύκλιο του ΥΠΕΝ για τις οικοδομικές άδειες

-«Τα πράγματα πρέπει να γίνονται και στη δημόσια διοίκηση, έτσι όπως γίνονται και στην πραγματική ζωή. Δηλαδή να μπαίνει η κοινή λογική μπροστά και να θέλουμε γρήγορες και καθαρές αποφάσεις και ενέργειες» είπε ο κ Αμυράς αναφέροντας αναλυτικά τις μακρόσυρτες διαδικασίες  που ίσχυαν και καταργήθηκαν για έκδοση βεβαίωσης από το Δασαρχείο ως εξής:

-«Αν  έχεις ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός οικισμού, μιλάμε πάντα για ένα ακίνητο μη δασικό, και θέλεις να το χτίσεις έπρεπε να πας στο Δασαρχείο και να σου κάνει την πράξη του χαρακτηρισμού. Μέχρι τώρα ερχόταν το Δασαρχείο έκανε την αυτοψία, έκανε τον σχετικό έλεγχο και μετά από σειρά ενεργειών έβγαζε την πράξη χαρακτηρισμού αλλά αυτό συνήθως έπαιρνε τουλάχιστον έξι μήνες. Άρα είχες να περιμένεις πότε θα έλθει το Δασαρχείο, να βγάλει την πράξη χαρακτηρισμού αν το συγκεκριμένο ακίνητο εμπίπτει ή δεν εμπίπτει στα δασικά. Δεν τελείωνε όμως εκεί η διαδικασία. Έπρεπε να περάσει μία προθεσμία, μέσα στην οποία μπορούσε να έλθει κάποιος να κάνει προσβολή αυτής της πράξης του Δασάρχη. Αν προσβάλλονταν η πράξη του Δασάρχη, έπρεπε να  κάνεις αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης επιτροπής και μετά να περιμένεις να τελεσιδικήσει η απόφαση στα Διοικητικά Δικαστήρια. Δηλαδή ζήσε Μάη μου για να φας τριφύλλι σε αρκετές περιπτώσεις». Ο ίδιος εξήγησε πως θα εφαρμοστεί η νέα διαδικασία με βεβαίωση μηχανικού αναφέροντας ότι:

-«Εμείς είπαμε τέρμα αυτό το πράγμα. Με τη βεβαίωση του μηχανικού, εκείνου που θα σου χτίσει το σπίτι και θα σου υποβάλλει τα σχέδια για την οικοδομική άδεια, με την υπεύθυνη βεβαίωση του, καθώς  υπάρχουν οι αναρτημένοι Δασικοί Χάρτες και όλα τα σχετικά επίσημα στοιχεία, ώστε  να ξέρει ο μηχανικός αν εμπίπτει το ακίνητο στη δασική νομοθεσία, με τη δική του  λοιπόν βεβαίωση και την υπογραφή του προχωράει η διαδικασία και παραλείπονται όλα αυτά που σας είπα».

Το χρονοδιάγραμμα για νομοθετικές λύσεις στους Δασικούς Χάρτες

Για  τους προγραμματισμούς του ΥΠΕΝ, για τους οποίους ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πρόσφατα στην ίδια εκπομπή του  «Alpha 9,89» είπε ότι θα προωθηθούν μετά από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ και στην επισήμανση του δημοσιογράφου Χάρη Ντιγριντάκη ότι υπάρχει ανησυχία του κόσμου, και τίθενται συνεχώς ερωτήματα, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς απάντησε ως εξής:

-«Έχει δίκιο ο κόσμος. Εμείς πήγαμε έξι μήνες παρακάτω τις προθεσμίες για τον κόσμο, για να κάνει αντιρρήσεις και να γίνουν διορθώσεις στα λεγόμενα πρόδηλα σφάλματα των Δασικών χαρτών. Άρα έως 31 Δεκεμβρίου 2021 έχει ο κόσμος το περιθώριο της υποβολής αντίρρησης. Όπως σας είπε ο κ Σκρέκας περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ σε μία προσφυγή κάποιων περιβαλλοντικών οργανώσεων και των δασολόγων του δημοσίου τομέα σε βάρος υπουργικής απόφασης του Κωστή Χατζηδάκη, για την εφαρμογή του νόμου, που πραγματεύεται τα θέματα των Δασικών Χαρτών. Περιμένουμε λοιπόν αυτή την απόφαση, διότι σε εμάς θα έχει σημασία το τι θα πει το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να νομοθετήσουμε για την επίλυση οριζοντίως και οριστικώς, επιτέλους, των άλυτων τεράστιων ζητημάτων, που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε και δεν τόλμησε να ακουμπήσει. Δηλαδή, τι θα γίνει με τα εκχερσωμένα, τι θα γίνει με τους δασωμένους αγρούς, τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης εκεί, όπου υπάρχει ασάφεια».

Χίλιες προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες

Για τις νέες προσλήψεις στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών στην διεκπεραίωση των δασικών χαρτών και στη δασική προστασία, ο υφυπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι:

«Μέσα στον Ιούνιο, θα βγει η προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για κοινωφελές πρόγραμμα από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, για 700 προσλήψεις ορισμένου χρόνου με οκτάμηνες συμβάσεις για δασολόγους, δασοπόνους και διοικητικούς.  Παράλληλα συζητάμε με το υπουργείο Εσωτερικών και θα πάμε για 300 μόνιμες  προσλήψεις δασικών επιστημόνων. Και οι δύο διαδικασίες προσλήψεων θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις ανακοινώνονται εδώ και αρκετό καιρό αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα ο Γιώργος Αμυράς απάντησε ότι:

-«Εγώ σας το λέω ξεκάθαρα, ότι μέσα στον Ιούνιο, βγαίνει η προκήρυξη για τις 700 προσλήψεις και μετά από λίγοι καιρό, διότι έχουμε κάποιες διατυπώσεις πάμε για τις προσλήψεις των 300 μονίμων».

Οικοδομικές άδειες και Πολεοδομίες

Ο υφυπουργός ΠΕΝ κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα και πολύπλοκες διαδικασίες και στις μεταβιβάσεις, όπως επίσης καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών για εντός σχεδίου περιοχές. 

Ο Γιώργος Αμυράς αφού διευκρίνισε ότι τα θέματα αυτά δεν είναι της αρμοδιότητας του και είπε ότι  «δεν δεν θέλω να μπω στα χωράφια του έτερου υφυπουργού», τονίζοντας ότι με τον υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά βρίσκονται σε συνεχή και σταθερή συνεργασία, έδωσε μήνυμα ότι υπάρχει σχεδιασμός λύσεων σε κυβερνητικό επίπεδο αναφέροντας ότι:

-«Έρχεται και σε αυτό το πεδίο η ψηφιακή αναγέννηση. Αυτό που κάνουμε με τον Πιερρακάκη μπροστά να ανοίγει τους  ψηφιακούς δρόμους και βλέπετε πόσα πια δικαιολογητικά και διαδικασίες μπορείς πλέον να τα βγάλεις από τον υπολογιστή σου, το ίδιο θα γίνει και με τις οικοδομικές άδειες εντός σχεδίου οικισμών. Εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι οι υπηρεσίες των ΥΔΟΜ, οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, που έχουμε εκεί μία καθυστέρηση, που δεν είναι ψηφιακά συνδεδεμένες, που υπάρχουν ελλείψεις. Εμείς πάμε λοιπόν να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε τις ΥΔΟΜ των Δήμων. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι, τόσα χρόνια έτσι κινείτο το ελληνικό κράτος, στην ίδια αφετηρία. Άλλοι είναι πιο μπροστά άλλοι πιο πίσω. Το κάνουμε αυτό το ψηφιακό άλμα και όλους θα τους φέρουμε σε μία ισορροπία και μία αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ό κόσμος, όπως το έχουμε κάνει για πάρα πολλές πράξεις της διοίκησης».

Αργύρη Δεμερτζή

Επισκέψεις: 55

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει