26 Απριλίου 2024

Έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο ΥΠΑΕΝ για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των μηχανικών.

Tην προκήρυξη συγχρηματοδοτούμενης δράσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για την επιχορήγηση των μηχανικών, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση των γραφείων τους ζητά με έγγραφό του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση και την υφυπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Ιωάννα Τσακίρη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Γιώργος Τσακούμης.

Όπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο κ. Τσακούμης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την υλοποίηση και την λειτουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων που αποτελούν βασικούς πυλώνες του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και της αλλαγής του τεχνολογικού και παραγωγικού υποδείγματος της χώρας.

Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, το πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, η ψηφιακή πλατφόρμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που αποτελούν  μερικά από τα νέα εργαλεία που αναπτύχτηκαν και ήδη λειτουργούν με ευθύνη του ΤΕΕ.  «Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι το επόμενο σημαντικό ψηφιακό εργαλείο που την ανάπτυξη, ενημέρωση και λειτουργία του έχει αναλάβει το ΤΕΕ, με το οποίο οι πολίτες, οι μηχανικοί αλλά και οι πιθανοί επενδυτές, θα μπορούν να ενημερώνονται για πλήθος γεωχωρικών δεδομένων με το πάτημα ενός κουμπιού», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο έγγραφό του.

Τονίζεται δε ότι, οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ είναι, σε μεγάλο βαθμό, οι κύριοι χρήστες των νέων αυτών ψηφιακών εργαλείων που δίνουν την δυνατότητα παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και την συνακόλουθη σπατάλη χρόνου και πόρων. «Η αποτελεσματική χρήση όμως των νέων ψηφιακών εργαλείων και των απαραίτητων σύγχρονων υπολογιστικών προγραμμάτων προϋποθέτει την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των γραφείων των μηχανικών, γεγονός που απαιτεί την επένδυση οικονομικών πόρων, σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει σε σημαντικό βαθμό μειωθεί λόγω της πανδημίας. Θεωρούμε επομένως σκόπιμη, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο, την οικονομική ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών με την μορφή της κάλυψης των εξόδων αναβάθμισης της ψηφιακής/ηλεκτρονικής υποδομής τους», καταλήγει ο κ. Τσακούμης.

Επισκέψεις: 63

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει