26 Απριλίου 2024

Τεράστια παγόβουνα έκαναν «κρουαζιέρες» σε τροπικές περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού.

Αν και η παρουσία των πρώτων ανθρώπων στην αμερικανική ήπειρο τοποθετείται πριν από περίπου 13 -15 χιλιάδες έτη αν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που ζούσαν στα τροπικά νησιά της Φλόριντα πριν από τριάντα χιλιάδες έτη θα έγιναν μάρτυρες ενός μοναδικού φαινομένου. Θα έβλεπαν να κυκλοφορούν έξω από τις ακτές των νησιών παγόβουνα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Πύργου του Άιφελ.

Αυτό υποστηρίζουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητές της Γεωλογικής Επιθεώρησης των ΗΠΑ που αποτελεί κυβερνητική υπηρεσία και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Σύμφωνα με τους ερευνητές εκείνη την χρονική περίοδο παγόβουνα με ύψος 300 μέτρων ξεκινούσαν από τον Καναδά και έφταναν στο νησιωτικό αρχιπέλαγος Φλόριντα Κις με τα εκατοντάδες παραδεισένια νησιά.about:blank

«Η ιδέα ότι παγόβουνα ταξίδευαν στην Φλόριντα είναι εκπληκτική. H εμφάνιση παγόβουνων σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη και ειδικά σε αυτή την περιοχή είναι μη αναμενόμενη όχι μόνο επειδή οι συνθήκες εκεί θα έπρεπε να έχουν λιώσει τα παγόβουνα αλλά και επειδή αυτά κατάφεραν να περάσουν το Ρεύμα του Κόλπου» αναφέρει ο δρ. Άλαν Κοντρόν, ειδικός στα κλιματικά μοντέλα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, επικεφαλής της μελέτης.

 Οι ερευνητές πραγματοποίησαν χαρτογράφηση του πυθμένα σε εικόνες υψηλής ανάλυσης, προσομοιώσεις παγόβουνων και ραδιοχρονολόγηση άνθρακα σε μικροσκοπικά όστρακα foraminifera που βρίσκονται σε ιζήματα η παρουσία των οποίων αποκαλύπτει διαφόρων ειδών δεδομένα και χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους μελέτες. Τα δεδομένα που προέκυψαν από όλη την εργασία αποκάλυψαν ότι πριν από 30 χιλιάδες έτη τουλάχιστον 700 τεράστια παγόβουνα ταξίδεψαν από τον Καναδά στα τροπικά νερά της Φλόριντα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μεγάλοι παγετώνες κατέρρεαν και έλιωναν και το νερό τους δημιουργούσε ένα ψυχρό θαλάσσιο ρεύμα που κινούνταν με ταχύτητα προς τον νότο συμπαρασύροντας μαζί του τα παγόβουνα που έφταναν στην Φλόριντα κάνοντας ένα είδος θαλάσσιου σερφ πάνω σε αυτά τα ρεύματα.  Ήταν τόσο ισχυρά και γρήγορα αυτά τα ρεύματα που κατάφερναν να υπερνικήσουν το Ρεύμα του Κόλπου που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε τα παγόβουνα που είχαν… λοξοδρομήσει προς τις περιοχές από όπου ξεκίνησαν.

https://www.naftemporiki.gr/story/1743991/terastia-pagobouna-ekanan-krouazieres-se-tropikes-perioxes-tou-atlantikou-okeanou

Shutterstock

Επισκέψεις: 42

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει