1 Οκτωβρίου 2023

Παράταση για διόρθωση των αρχικών Κτηματολογικών εγγραφών ζητά το ΤΕΕ-ΤΑΚ.

Επιστολή του προέδρου της Δ.Ε στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αίτημα για παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών Κτηματολογικών εγγραφών απέστειλε στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Γεώργιο  Στύλιο, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ Μιχάλης Χωραφάς.

Στην επιστολή αναφέρεται:”Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του Ν.2664/1998 η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών Κτηματολογικών εγγραφών για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2026.
Το 2019 η κυβέρνηση τροποποίησε την παραπάνω προθεσμία θεσπίζοντας μια μοναδική προθεσμία για όλη τη χώρα, την 31η Δεκεμβρίου 2020. Κατά την ψήφιση της παραπάνω ρύθμισης είχαμε αποστείλει επιστολή (α.π. 1442/08‐08‐2019), στον τότε Υπουργό ΥΠΕΝ εκφράζοντας τη διαμαρτυρία μας και καλώντας τον να αποσύρει την ρύθμιση αυτή.
Σήμερα η προθεσμία αυτή λήγει στις 31.12.2021.
Για τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου η ισχύουσα αυτή τη στιγμή προθεσμία θα είναι καταστροφική. Ειδικά για το Ηράκλειο υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές. Το χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ μικρό και οι διαδικασίες χρονοβόρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και σε περίοδο υποβολής δηλώσεων για πολλές περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση κάτι που επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση σε πολίτες και επαγγελματίες.
Με τη λήξη της προθεσμίας οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για όσους δεν προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, είτε τα ακίνητά τους να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ως ιδιοκτησίες αγνώστου ιδιοκτήτη) είτε να κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών.

Με την παρούσα επιστολή, σας καλούμε να αναθεωρήσετε την σχετική απόφαση και να επανέλθει η σχετική παράταση μέχρι τέλος του 2026″.

Επισκέψεις: 76

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει