26 Απριλίου 2024

«Καίγεται» το ΥΠΑΝ για το νέο ΕΣΠΑ.

Βάσιμες προσδοκίες ότι τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα εγκριθούν εντός του Σεπτεμβρίου, «τρέφει» το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο, μετά την πανευρωπαϊκή πρωτιά που απέσπασε ως προς την έγκριση του «κεντρικού ΕΣΠΑ» στα τέλη Ιουλίου, φιλοδοξεί ότι η Ελλάδα θα είναι και η πρώτη χώρα εντός ΕΕ που θα ενεργοποιήσει το νέο ΕΣΠΑ.

Οι πρωτιές, τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα που θέλει η Ελλάδα, δεν είναι για τους «τύπους» αλλά για την ουσία, καθώς η εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 21 δισ. ευρώ κρίνεται -και είναι- κομβικής σημασίας για τη στήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη δεσμεύσει 850 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) για τη στήριξη πληττόμενων κλάδων, όπως για παράδειγμα η εστίαση και οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα ποσά αυτά τώρα εκταμιεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και σε καμία περίπτωση το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί οι ενισχύσεις αυτές να εγγραφούν στο έλλειμμα.

Οπότε, πέραν του αναπτυξιακού στόχου, η έγκαιρη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ έχει και ταμειακό χαρακτήρα και είναι ένας ακόμη λόγος για να επείγεται η κυβέρνηση…

Πηγή: euro2day.gr

Επισκέψεις: 66

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει