2 Μαΐου 2024

Το νέο πεδίο δράσης που ανοίγει για τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Ένα νέο σημαντικό πεδίο δραστηριότητας για τους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας ανοίγεται, με την δρομολόγηση και προκύρηξη μεγάλων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, έργων ύδρευσης ή άρδευσης αλλά και φραγμάτων, που σχεδιάζονται να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Της Ελένης Μπότα

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων ανέρχεται στα 1,5 δισ ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε.

Ήδη ξεκινήσει το μεγάλο πρόγραμμα ύψους 430 εκ ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την CEB (Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης), και το ΕΣΠΑ, και αφορά δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Κόρινθο.

Επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί η κατασκευή 18 φραγμάτων και αρδευτικών έργων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, με την συμβολή του Ταμείου να ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Το πρόσφατο μεγάλο έργο που δρομολογείται από το Υπουργείο Υποδομών είναι τα “ΈΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ”, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Χτες δημοσιεύτηκε πρόσκληση για τη σύναψη σύμβασης για Τεχνικό Σύμβουλο για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στις ενέργειες υποβολής πρότασης και διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την υλοποίηση του παραπάνω έργου.

Παράλληλα τρεις νέοι διαγωνισμοί τρέχουν στην παρούσα φάση συνολικού προύπολογισμού άνω των 110 εκατ ευρώ.

Ο πρώτος αφορά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής Λουτρακίου, προϋπολογισμού 21 εκατ ευρώ. Η υποβολή προσφορών για το έργο έχει οριστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αγορά την Διευθέτηση Οριοθέτηση Ρέματος Ραφήνας, προϋπολογισμού 85,6 εκατ ευρώ.

Η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του ρέματος Ραφήνας.

Η υποβολή προσφορών έχει οριστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Επίσης για τις 14 Σεπτεμβρίου καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλλουν τις προσφορές τους για το έργο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς του Ν. Θεσσαλονίκης. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατ ευρώ.

Επίσης μέσω ΣΔΙΤ θα υλοποιηθεί το έργο της κατασκευής του φράγματος ποταμού ΕΝΙΠΕΑ Φαρσάλων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ αλλά και του Φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, προϋπολογισμού περίπου 106 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης.

Tέλος σε φάση εκκίνησης μπαίνει το πρώτο μεγάλο αρδευτικό έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για το έργο  “ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ- ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ Α’ ΦΑΣΗ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ” προϋπολογισμού 70 εκατ ευρώ, για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών προχωρά σε διαπραγμάτευση για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Πηγή: capital.gr

Επισκέψεις: 38

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει