2 Μαΐου 2024

Κατασκευές: Η οικοδομή τραβάει την ανηφόρα.

Γενική αύξηση των οικοδομικών υλικών κατά 4,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2020

Το πρόσφατο κύμα ακρίβειας έχει επηρεάσει και την οικοδομή. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2022 τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι φόροι και τα συμβολαιογραφικά έξοδα στα μεταβιβαστικά συμβόλαια, ένα δεύτερος μεγάλος «πονοκέφαλος» ήρθε να προστεθεί στην αγορά των ακινήτων κι αυτός είναι η αισθητή αύξηση του κόστους στην οικοδομή. Βαρύνοντα ρόλο στις ανατιμήσεις διαδραματίζουν οι πρώτες ύλες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις οικοδομικές εργασίες και έχουν πάρει την ανιούσα εδώ και μερικούς μήνες.

Ειδικά δε όσον αφορά τις τιμές των οικοδομικών υλικών, τον Αύγουστο κατέγραψαν άνοδο κατά 4,6%, με έναν μεγάλο αριθμό υλικών να έχει υποτιμηθεί σε ετήσια βάση σε διψήφια ποσοστά, όπως για παράδειγμα αυτά που σχετίζονται με το πετρέλαιο ή τον χαλκό, ένα από τα τρία βασικά μέταλλα που μαζί με το αλουμίνιο και τον ψευδάργυρο τυγχάνουν παγκοσμίως ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών παρουσίασε τον Αύγουστο αύξηση 4,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, ενώ πέρυσι είχε καταγραφεί μείωση σε ποσοστό 0,3%.

Αύξηση όμως κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης και σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, αφού σε σύγκριση με του Ιουλίου παρουσίασε άνοδο 0,4%, ενώ πέρυσι δεν είχε παρουσιάσει καμία μεταβολή.

Όσον αφορά τον μέσο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, αυτός παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι μείωσης 0,1% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση ετήσιων μεταβολών του Αυγούστου 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν:

Πετρέλαιο κίνησης – Diesel (20,6%), σωλήνες χαλκού (16,4%), σίδηρος οπλισμού (16,3%), αγωγοί χάλκινοι (12,1%), θερμαντικά σώματα (7,5%), κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5,0%), τούβλα (4,7%), σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου (4,4%), πλαστικοί σωλήνες (4,1%), ντουλάπες ξύλινες (3,5%), μηχανισμοί γκαραζόπορτας (3,1%), κουφώματα αλουμινίου (2,7%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,6%), πόρτες εσωτερικές (2,3%), ξυλεία oικοδομών (2,2%), υαλοπίνακες ασφαλείας (2,0%), παράθυρα ξύλινα (1,9%), μαρμαρόπλακες (1,9%), παρκέτα (1,5%), εντοιχισμένα ντουλάπια (1,5%), έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).

 Πηγή: avgi.gr

Επισκέψεις: 69

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει