28 Ιανουαρίου 2022

“Δασικοί χάρτες: Παρατάσεων συνέχεια… με νέες διαδικασίες”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Και φτάνοντας στον Οκτώβριο και όπως πάντα την τελευταία στιγμή μαθαίνουμε για την νέα τετράμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, αλλά και για τις απαραίτητες διορθώσεις του περιεχομένου τους δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος με διάταξη στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διαφορά της παράτασης αυτής με τις προηγούμενες είναι ότι δεν είναι οριζόντια, αλλά υπολογίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την ημερομηνία που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες σε κάθε περιοχή και τη λήξη της παράτασης 6 μηνών που είχε δοθεί τον περασμένο Μάιο. Ουσιαστικά η νέα παράταση θα λήγει κατά περίπτωση στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 και θα αφορά τις εξής διαδικασίες:

•      Τις εσωτερικές διορθώσεις στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών.

•      Το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες να υποβάλλουν στις δασικές υπηρεσίες των νομών διοικητικές πράξεις που έχουν στη διάθεσή τους.

•      Τον χρόνο άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του νομοσχεδίου, η 4μηνη νέα παράταση θα επεκτείνεται για επιπλέον είκοσι ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης που είχε προκληθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας από την ανάρτηση δασικών χαρτών, οι οποίοι «πρασίνιζαν» – εμφανίζοντάς το ως δασική έκταση μεγάλο τμήμα της χώρας -, είχε δοθεί ακόμα μία οριζόντια παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων διάρκειας 6 μηνών.

Η παράταση δικαιολογείται στην έκθεση συνεπειών από τη ρύθμιση καθώς λόγω των πυρκαγιών αρκετές Διευθύνσεις Δασών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ταυτόχρονη ενασχόληση με την αποκατάσταση των εν λόγω περιοχών και τη διαχείριση των δασικών χαρτών. Επίσης, όπως επισημαίνεται, «αντιμετωπίζεται η ανάγκη διεύρυνσης των υποψήφιων και εξεύρεσης νέου αναδόχου εντός ασφυκτικά́ μικρού́ και πεπερασμένου χρόνου λόγω των αλλαγών του ν. 4412/2016».

Αυτό, το οποίο επιδιώκεται με τη χορήγηση μεγαλύτερης προθεσμίας λόγω των έκτακτων συνθηκών που επέφεραν οι πυρκαγιές είναι να λυθεί́ το ζήτημα της αποφυγής λαθών κατά́ την διόρθωση των δασικών χαρτών και να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός τους με την ενσωμάτωσης των διορθώσεων που προβλέπονται.

Όσον αφορά τους δικαιούχους, οι οποίοι είχαν ήδη υποβάλει αντιρρήσεις για εκτάσεις, στις οποίες θα γίνουν εσωτερικές διορθώσεις από τις υπηρεσίες, προβλέπεται και επιστροφή των πληρωμένων τελών αντίρρησης.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το εν λόγω άρθρο προϋπολογίζεται «ενδεχομένη δαπάνη σε περίπτωση επιστροφής τυχόν καταβληθέντος ειδικού́ τέλους στους δικαιούχους, που έχουν υποβάλει αντιρρήσεις κατά́ αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθούμενες εκτάσεις».

‘Όπως και να έχει για να μην κουράζω εμείς ακολουθούμε τις παρατάσεις και τις αλλαγές, αυτό που ελπίζουμε όμως είναι να μας ακολουθεί και το αρμόδιο υπουργείο και να αφουγκράζεται τις δικιές μας ανάγκες και την πίεση που πλέον μας έχει ασκηθεί από τα χρονοδιαγράμματα…

Ν. Κορακιανίτης: Laisergo Πολιτικός Μηχανικός

Επισκέψεις: 655

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει