5 Μαΐου 2024

Τι δράσεις θα χρηματοδοτήσουν τα 320 εκατ. ευρώ των “έξυπνων πόλεων”.

Του Κώστα Κετσιετζή 

Συστήματα διαχείρισης στόλου οχημάτων, “έξυπνο” παρκάρισμα, συστήματα οδοφωτισμού, πλατφόρμες για την προσχολική αγωγή, συστήματα διαβούλευσης με τους πολίτες, μετρητές κατανάλωσης, εφαρμογές κυβερνοασφάλειας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περίπου 35 πρότυπες δράσεις που θα κληθούν να επιλέξουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 οι δήμοι της χώρας για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ με το συνολικό ποσό των 320 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος για τις έξυπνες πόλεις που ανακοίνωσε χθές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 90 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από τα Ταμείο Ανάκαμψης για τους 16 δήμους της χώρας άνω των 100.000 κατοίκων και τον Δήμο Τρικκαίων, ενώ τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ στους υπόλοιπους δήμους της χώρας ανάλογα με τον πληθυσμό τους, με τους μικρότερους απ’ αυτούς να λαμβάνουν τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και “αρχιτέκτονα” του προγράμματος Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές του πτυχές στο συνέδριο Industry 4.0. που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν 30-35 επιλεγμένες δράσεις μέσα από τις οποίες θα μπορεί να επιλέγει κάθε δήμος εκείνη που θα ταιριάζει στις ανάγκες του.

“H αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στον πολίτη, γνωρίζει καλύτερα από κάθε μέλος της κεντρικής κυβέρνησης τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής. Είχαμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα project κεντρικά και να δώσουμε σε όλους τους Δήμους συγκεκριμένα εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ή να δώσουμε σε κάθε δήμο να ετοιμάσει προτάσεις για οποια δράση θέλει. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ενδιάμεσο, να ετοιμάσουμε έναν αριθμό πρότυπων δράσεων και να αφήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση να επιλέξει ποιες θα υλοποιήσει”, σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.

Η συγκεκριμένη δράση θα είναι μάλιστα η πρώτη που θα χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, από τις αρχές του επόμενου έτους οι εν λόγω 315 δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης έργων.

Γρήγορες κινήσεις 

Τα προγράμματα θα είναι έτοιμα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο όπως τόνισαν τόσο ο κ. Λιβάνιος όσο και ο κ. Τσακίρης είναι απαραίτητο οι δράσεις να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου αφενός να ολοκληρωθούν άμεσα έργα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και αφετέρου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα κονδύλια να “μετακινηθούν” σε άλλες δράσεις εφόσον δεν υπάρξει ταχεία απορρόφηση. Ο κ. Τσακίρης εέκανε λόγο για αυστηρές προθεσμίες που θα υπάρχουν, ενώ ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι θα επιδιωχθεί να υπάρχει ταχύτατη έγκριση των υποβληθέντων δράσεων προκειμένου να εκταμιεύονται τα χρήματα και να υλοποιούνται τα έργα. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα υπάρχει η δυνατότητα τεχνικής βοήθειας από οργανισμούς όπως η ΜΟΔ  για την προετοιμασία των έργων, ειδικά προς τους μικρότερους δήμους, οι οποίοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό.

kostaskets@capital.gr

Επισκέψεις: 44

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει