3 Μαΐου 2024

Ερώτηση Βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου: “Σε αδιέξοδο οι υπηρεσίες δόμησης, οι μηχανικοί και οι πολίτες”.

Οβουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερώτηση σχετικά με την απαξίωση των Υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους της χώρας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να νομοθετεί αιφνιδιαστικά και πρόχειρα, αγνοώντας τη διαβούλευση και το διάλογο στη βουλή. Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον Ιούνιο του 2020, έχουν τροποποιήσει τέσσερις φορές το άρθρο 97Α για την στελέχωση των ΥΔΟΜ, με τελευταία τροποποίηση στις αρχές Οκτωβρίου με τροπολογία στο Ν. 4842/2021. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα της έλλειψης σχεδιασμού και κυρίως της συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου τομέα. Σημειώνουν επιπλέον, το πάγωμα όλων των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του δομημένου Περιβάλλοντος, όπως και τη μη στελέχωση και λειτουργία των περιφερειακών παρατηρητηρίων δόμησης.

Τα προβλήματα στο πολεοδομικό σχεδιασμό δεν οφείλονται στον Covid και δεν αντιμετωπίζονται με παρατάσεις, τονίζουν. Η διάχυση και διάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Δασαρχείων, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείου Εσωτερικών και ΤΕΕ δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες και στους μηχανικούς, αυθαίρετα, διαπλοκή και παραβατικότητα. Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ ζητούν την άμεση στελέχωση των δήμων με μηχανικούς και την ενεργοποίηση όλων των μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

2021-10-29 Φάμελλος_ΥΔΟΜ

Πηγή: koinignomi.gr

Επισκέψεις: 31

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει