3 Μαΐου 2024

ΕΜΠ-ΤEE-ΥΠΕΝ: Η περιβαλλοντική έρευνα και καινοτομία θα είναι «πράσινη».

Τονίστηκε στην ημερίδα του ΕΜΠ για τη «Βραδιά του Ερευνητή», σε συνδιοργάνωση ΤΕΕ και συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ

Στο πλαίσιο διοργάνωσης της Βραδιάς του Ερευνητή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 17:00μμ με 19:00μμ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε., Ημερίδα  με θέμα:

«Αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή: Στρατηγική και εφαρμογές της Έρευνας και της Καινοτομίας».

Βίντεο της Εκδήλωσης βρίσκεται αναρτημένο στη σελίδα YouTube του καναλιού του ΕΜΠ      Post Event «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η απάντηση της Έρευνας» – YouTube από όπου μπορείτε να δείτε:

Τους εναρκτήριους χαιρετισμούς των κ. Χάρη  Δούκα Μέλους ΔΕ ΤΕΕ, Αναπλ. Καθηγητή ΕΜΠ εκ μέρους του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργου Στασινού, κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, Αντιπρύτανη Έρευνας Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΜΠ και του κ. Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής.

Την εναρκτήρια ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ καθώς και τις ομιλίες της κας Μαρίας Λοϊζίδου, Ομότιμης Καθ. ΕΜΠ – Μέλους της Αντιπροσωπείας TEE, της κας Μαρίας Παπαδοπούλου, Καθηγήτριας ΕΜΠ – Προέδρου ΔΣ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της κας Ειρήνης Κορωνάκη, Αναπλ. Καθηγήτριας στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών – Τομέας Θερμότητας – Μέλους της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, του κ. Βασίλη Στενού, Ιδρυτή- Διευθύνοντα  Σύμβουλου της Solmeyea, της Δρ Αναστασίας Χασάπη, Product Manager της DNAsequence Hellas, του κ. Κωνσταντίνου Κατώπη, Μέλους Διοίκησης ΕΛΕΤΑΕΝ, του κ. Κωνσταντίνου Γκολιόπουλου, Προέδρου ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και της κας Αντωνίας Μοροπούλου, Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΜΠ, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή, Μέλους της ΔΕ ΤΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ κ. Κων. Αραβώσης στην εναρκτήρια ομιλία του παρουσίασε τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για το κλίμα και την καινοτομία. Στο πεδίο αυτό αναφέρθηκε στον Εθνικό Κλιματικό νόμο (ΕΚΝ) που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι ο ΕΚΝ περιλαμβάνει και άλλους στόχους, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, των φυσικών οικοσυστημάτων, καθώς και η δέσμευση άνθρακα με φυσικές μεθόδους, όπως οι δασώσεις. Περιγράφεται επίσης, ένα πλαίσιο μείωσης των εκπομπών από τα κτίρια, τις επιχειρήσεις, τις μεταφορές (με ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλεψη για υπολογισμό της ανθρακικής επιβάρυνσης κάθε έργου, σε όλες τις περιβαλλοντικές μελέτες.

Στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, αναμένεται επίσης να συμβάλει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο μάλιστα τελεί υπό αναθεώρηση προκειμένου να είναι συμβατό με τους νέους κλιματικούς στόχους που καθορίζονται στον ΕΚΝ.

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ μεταξύ άλλων προβλέπει για το 2030:

  • Απολιγνιτοποίηση το αργότερο έως το 2028, με παράλληλη εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.
  • Αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Μείωση των εκπομπών αερίων του, προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
  • Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
  • Διασύνδεση των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και λειτουργία καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ρεύματος, κτλ.
  • Προώθηση καθαρών μεταφορών (ηλεκτροκίνησης και των απαραίτητων υποδομών φόρτισης).
  • Βέλτιστη χρήση των πόρων (ενέργεια, νερό, πρώτες ύλες), προστασία της βιοποικιλότητας, κτλ.

Πρόσφατα ψηφίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, που θα εφαρμοστεί κατά την περίοδο 2021 – 2025. Στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η επέκταση του κύκλου ζωής των προϊόντων, η βιομηχανική συμβίωση, η επισκευή και επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, η αύξηση της ανακύκλωσης, η χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων, η μείωση των επικίνδυνων χημικών ουσιών και άλλα με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και νέες θέσεις εργασίας.

Ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ κάλεσε τα Πανεπιστήμια, το ΤΕΕ, τους Φορείς Περιβάλλοντος να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά.

Οι ομιλητές σύμφωνα με το Πρόγραμμα παρουσίασαν την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων για μία βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την κυκλικότητα των πόρων.

Η περιβαλλοντική καινοτομία, η έρευνα θα είναι «πράσινη». Η περιβαλλοντική καινοτομία πρέπει να υποστηρίζεται, να είναι επικερδής και να έχει άμεση εφαρμογή στην παραγωγή και στην ζωή μας.

Επισκέψεις: 19

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει