6 Μαΐου 2024

Έρχονται οι e-πολεοδομίες – Αντίστροφη μέτρηση για τον mega διαγωνισμό.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για άλλον έναν από τους μεγαλύτερους και πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς ψηφιοποίησης στην Ελλάδα.

Μετά την προκήρυξη αυτού από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ο οποίος αφορά την μετατροπή των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας σε digital μορφή, χωρισμένου σε 5 μέρη (προϋπολογισμού έως 309,8 εκατ. ευρώ) από τις 12 Νοεμβρίου, όπως είχε αναφέρει το newmoney, με την ημερομηνία-deadline για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους να έχει παραταθεί για δεύτερη φορά ως την 11η Ιανουαρίου, σειρά παίρνουν οι …e-πολεοδομίες.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε και παλαιότερα (e-poleodomia I, II, III) σε projects με επιμέρους κοινά παραδοτέα (π.χ. ψηφιακοί χάρτες, ψηφιοποίηση πολεοδομικών μεγεθών, ψηφιοποίηση αρχείου – σε κάποιες πολεοδομίες, όπου υπάρχουν ενσωματώνονται στα τρέχοντα έργα σε κοινό υπόβαθρο/βάσεις δεδομένων) με βασικό άξονα τότε τον εξοπλισμό των υπηρεσιών, αλλά παραμένει επίκαιρος

Με την είσοδο του 2022 οι ρυθμοί του «μαραθωνίου δρόμου» για τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ανεβαίνουν πάλι, χωρίς καθυστέρηση, με την «σκυτάλη» να περνά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Θέμα λίγων εβδομάδων ή ακόμα και …ημερών θεωρείται από πηγές της αγοράς να δοθεί το «πράσινο φως» από το ΤΕΕ για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας με επίκεντρο το, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης των φακέλων αδειών δόμησης των πολεοδομιών.

Ένας διαγωνισμός ύψους 150-160 εκατ. ευρώ, ποσό που μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης μπορεί να φτάσει τα 226,1 εκατ. ευρώ. Αρχικώς, πρόθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ήταν η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών να προκηρυχθεί ως τα τέλη του 2021 και καταβάλλεται προσπάθεια να συμβεί αυτό –πλην απροόπτου- το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο, έτσι ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο για να υποβληθούν οι προσφορές από τους υποψηφίους αναδόχους ως τα τέλη Φεβρουαρίου και να επιταχυνθούν, έτσι, οι εξελίξεις σε άλλο ένα δαιδαλώδες project.

Παρά τις διάφορες δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, το έργο παραμένει εντός χρονοδιαγραμμάτων…

Ο Ιανουάριος, υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται ένας πολύ σημαντικός μήνας στο «μέτωπο» του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς συμπίπτει το timing –έστω και σε διαφορετικές φάσεις για το καθένα- για δυο mega projects, τα οποία υπόσχονται να βάλουν τέλος στο «χαρτοβασίλειο» ολόκληρων δεκαετιών και την ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών στον τομέα των ακινήτων…

Ο συνολικός …ψηφιακός τζίρος που αντιστοιχεί για ισχυρούς «παίκτες» της πληροφορικής, τηλεπικοινωνιακούς ομίλους ή και ξένους τεχνολογικούς «κολοσσούς» οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς που είτε θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, είτε θα «τελειώσει» για αυτούς η προθεσμία της κατάθεσης προσφορών αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν, βέβαια, όλες οι διαδικασίες και «να κοπούν τα πρώτα τιμολόγια» υπάρχει πολύς καιρός, αν και αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πλησιάζει η υλοποίηση δυο εκ των κορυφαίων έργων ψηφιοποίησης (ενόψει, μάλιστα, της ανακήρυξης αναδόχων και για τον πολύ μεγάλο διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες, που ανέδειξε ένα άλλο θέμα: αυτό των καθυστερήσεων λόγω προσφυγών από διαγωνιζόμενους).

Τα projects της ΚτΠ

Εκ παραλλήλου, «τρέχουν» και άλλοι μικρότεροι ηλεκτρονικοί διεθνείς διαγωνισμοί. Πιο πρόσφατα, τις τελευταίες ημέρες του 2021 συγκεκριμένα, η Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε άλλους τρεις για τα εξής έργα:

Εκσυγχρονισμός του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Αναβάθμιση Ψηφιακών Υπηρεσιών αυτού (από 30/12 με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 07/02/2022 και προϋπολογισμό χωρίς ΦΠΑ 6.245.474,42 ευρώ), Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων – ΟΠΣΥΕΔ (από 29/12 με Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 31/01/2022 και προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ 5.044.001,35 ευρώ), Υποστήριξη λειτουργίας και αξιοποίησης των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών «ΜΑΝ ΙΙΙ» (από 27/12 με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 28/01/2022 και προϋπολογισμό χωρίς ΦΠΑ 3.125.000 ευρώ).

Στο …πλήθος των ψηφιακών έργων έχουν προστεθεί η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM) και η Αναβάθμιση και επέκταση των Συστημάτων Πληροφορικής του Τομέα Δικαιοσύνης (e Justice) αμφότερα με εκτιμώμενη αξία σύμβασης 99 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ 24%, για τα οποία προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση και θα προκηρυχθούν από την Κοινωνία της Πληροφορίας ως τα μέσα Φεβρουαρίου, με στόχο να μπουν στην τελική ευθεία τους περισσότερα από 50 εντός του 2022. Πολλά εξ’ αυτών, με αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Έγγραφη απάντηση στις παρατηρήσεις

Σκοπός της διαδικασίας για την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων των πολεοδομιών από τη φυσική φθορά των εγγράφων, αλλά και η εύκολη πρόσβαση και διάθεση-αξιοποίηση των στοιχείων.

Το ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης έργο πλησιάζει τα 160 εκατ. ευρώ (226,1 εκατ. ευρώ με το δικαίωμα προαίρεσης).

Η περίοδος της διαβούλευσης για την ψηφιοποίηση των φακέλων των αδειών δόμησης ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και ως τις 15 Δεκεμβρίου το ΤΕΕ απάντησε εγγράφως και δημοσίως σε όλες τις σχετικές παρατηρήσεις, δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις και πλέον ολοκληρώνονται οι όποιες προσαρμογές.

Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για έναν ενιαίο διαγωνισμό του ΤΕΕ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του όλου project περικλείεται σε έναν και αναφέρεται σε Συμφωνία Πλαίσιο.

Στον σχεδιασμό του επιμελητηρίου συμπεριλαμβάνεται και η πλήρης ψηφιακή αποτύπωση των κτηρίων σε πάνω από 30 περιοχές της χώρας.

Πιλοτικά το έργο συνδέεται με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που ανατέθηκε ήδη και η σύμβαση του -ύψους 44,3 εκατ. ευρώ- υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες με ανάδοχο την κοινοπραξία ΟΤΕ-Intrasoft.

Με αυτό, επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας, για να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας. Τώρα, ακολουθεί ένα επιμέρους κομμάτι, το πιο κρίσιμο, με την ψηφιοποίηση των φακέλων των αδειών δόμησης.

Υπήρξε ανάρτηση και του τεύχους ερωτήσεων-απαντήσεων του διαγωνισμού «Ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο», με αναφορά σε ενδιαφερόμενες εταιρείες οι οποίες υπέβαλαν ερωτήματα και έλαβαν τις αντίστοιχες απαντήσεις, μεταξύ των οποίων οι Uni Systems, Cosmote, Vodafone, Μυτιληναίος, IDD, QnR, Intrasoft, Profile, AMS, Wind, Paperview κ.α.

Πηγή: newmoney.gr

Επισκέψεις: 84

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει