4 Μαΐου 2024

Γιατί η Eni ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Την ταχεία ενίσχυση του «αποτυπώματος» των ιταλικών ομίλων στην ελληνική αγορά ενέργειας σηματοδοτεί η εξαγορά του φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου 800 MW της Solar Conzept Greece από την Eni Gas e Luce. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει όχι μόνο τη στροφή του μητρικού ομίλου Eni στην «πράσινη» ενέργεια, αλλά και την πρόθεσή του να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με τη λιανική αγορά ενέργειας, όπου η Eni Gas e Luce δραστηριοποιείται με επιτυχία μέσω της Zeniθ που διαθέτει πελατολόγιο 500.000 ατόμων.

59 έργα

Η Eni Gas e Luce γίνεται ο δεύτερος εξ Ιταλίας ορμώμενος μεγάλος «παίκτης» στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, μετά την Enel Green Power που έχει ολοκληρώσει στη χώρα 59 έργα (κυρίως αιολικούς σταθμούς), με εγκατεστημένη ισχύ που προσεγγίζει το μισό γιγαβάτ. Η ιταλική παρουσία στον ενεργειακό κλάδο είναι εξαιρετικά έντονη στην αγορά φυσικού αερίου, μέσω της Italgas που απέκτησε πρόσφατα τη ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία έχει την ευθύνη της ανάπτυξης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της χώρας.

Μάλιστα, μέσω της συναλλαγής αυτής, στα χέρια της Italgas πέρασε και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών που κατείχε η Eni Gas e Luce. Στο Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ο ιταλικός παράγοντας εκπροσωπείται από τη Snam, τον βασικό μέτοχο της κοινοπραξίας Senfluga που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο (66%) του Διαχειριστή ΔΕΣΦΑ.

Η επίσης ιταλική Edison συμπράττει με τη ΔΕΠΑ στην κοινοπραξία που αναπτύσσει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, καθώς και στην IGI Poseidon που είναι ο φορέας υλοποίησης του πολυσυζητημένου εσχάτως project του East Med, ενώ έχει παρουσία και στον κλάδο ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison, της κοινοπραξίας που διατηρεί με τον όμιλο ΕΛΠΕ. Μέχρι πρότινος, η παρουσία της Eni στην Ελλάδα -που χρονολογείται από το 1950 μέσω των πρατηρίων βενζίνης Agip- ήταν συνδεδεμένη κατά κύριο λόγο με τα ορυκτά καύσιμα.

Η είσοδος της Eni Gas e Luce στην ελληνική αγορά ΑΠΕ αποτελεί σημαντική «ψηφίδα» στον πράσινο μετασχηματισμό του ομίλου και έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση για επέκταση της συνεργασίας της Eni Gas e Luce με τη δανέζικη Copenhagen Investment Partners (στρατηγική εταίρο και της MYTILINEOS για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα) για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και στην Πολωνία, μετά τη Γαλλία που αποτέλεσε το πρώτο πεδίο της σύμπραξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το deal με τη Solar Konzept Greece -η αξία του οποίου δεν ανακοινώθηκε- είναι μέρος της στρατηγικής της Eni Gas E Luce να αναπτύξει την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ της, παράλληλα με την καθετοποιημένη δραστηριότητά της στη λιανική αγορά ενέργειας, ευθυγραμμιζόμενο με το όραμα του μητρικού ομίλου να καταστεί παγκόσμιος leader στην παραγωγή και πώληση ενεργειακών προϊόντων μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Όραμα που υπηρετείται από το σχέδιο που ανακοίνωσε στα τέλη του 2021 ο ισχυρός άνδρας της Eni, Claudio Descalzi, για την «ανεξαρτητοποίηση» της Eni Gas E Luce από τον μητρικό όμιλο, τη μετονομασία της σε Plenitude και την εισαγωγή του 30% στο Χρηματιστήριο, με το υπόλοιπο 70% να παραμένει στον έλεγχο της Eni.

Είχε προηγηθεί -τον Φεβρουάριο του 2021- η συγχώνευση του κλάδου ΑΠΕ με τον κλάδο λιανικής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που οδήγησε στη δημιουργία της Eni Gas e Luce με τη σημερινή της μορφή, διευκολύνοντας τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης της εταιρείας στις αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου με την προσθήκη «πράσινων» προϊόντων. Αποτίμηση και σχέδια Στο τέλος του 2021 το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Eni Gas e Luce είχε εγκατεστημένη ισχύ 1,2 GW. H εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της αιολικής και φωτοβολταϊκής δυναμικότητάς της στα 6 GW έως το 2025 και την υπέρβαση του φράγματος των 15 GW έως το 2030.

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1822117/giati-i-eni-enisxuei-tin-parousia-tis-stin-ellada

Επισκέψεις: 70

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει