16 Απριλίου 2024

Εξοικονομώ 2021: Οριστικά έως τις 15 Μαρτίου οι αιτήσεις – Ποιες αλλαγές προβλέπει στον Οδηγό η νέα απόφαση.

Οριστικά έως τις 15 Μαρτίου 2022 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021», καθώς η σχετική απόφαση νέας παράτασης της προθεσμίας, η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματοςορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2021 και ως ημερομηνία λήξης η 15η Μαρτίου 2022. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίαςορίζεται η 21η Μαρτίου 2022 και ως ημερομηνία λήξης η 10η Μαΐου 2022.

Παράλληλα προβλέπεται και σειρά άλλων αλλαγών μεταξύ των οποίων ορίζεται ότι: «Μεταγενέστερη δήλωση, από την υποβολή αίτησης στο Πρόγραμμα, για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δύναται να υποβληθεί σε περίπτωση απόκλισης της ωφέλιμης επιφάνειας του ακινήτου μέχρι του ορίου των επτά (7) τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου οι ενεργειακές παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (για τις πολυκατοικίες, το όριο σε τετραγωνικά μέτρα είναι το γινόμενο του επτά (7) επί του πλήθους των διαμερισμάτων). Τίθεται υπόψη ότι, κατά την υποβολή στο Πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας η δήλωση θα πρέπει να είναι σε οριστική υπαγωγή σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 81 του ν. 4495/2017».

Οι υπόλοιπες είναι:

  • Το εδάφιο 4 της ενότητας 5.2 του Οδηγού Εφαρμογής τροποποιείται ως εξής: «Σε περίπτωση αίτησης μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος, κατά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας εφαρμόζεται έλεγχος ότι η επιφάνεια κυρίων χώρων της ΗΤ πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από το μικρότερο μέγεθος μεταξύ της ωφέλιμης επιφάνειας Α’ ΠΕΑ και της επιφάνειας κυρίων χώρων βάσει εντύπου Ε9, με αποδεκτή απόκλιση μετρήσεων έως 2%.».
  • Τα εδάφια 4 και 5 της υποενότητας «Διαδικασία υποβολής» της ενότητας 5.4 του Οδηγού Εφαρμογής τροποποιούνται ως εξής: «Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2021 και ως ημερομηνία λήξης η 15η Μαρτίου 2022. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας ορίζεται η 21η Μαρτίου 2022 και ως ημερομηνία λήξης η 10η Μαΐου 2022.»
  • Το εδάφιο 6 της υποενότητας «Διαδικασία υποβολής» της ενότητας 5.4 του Οδηγού Εφαρμογής καταργείται.
  • Το εδάφιο 3 της ενότητας 5.9 του Οδηγού Εφαρμογής τροποποιείται ως εξής: «Στην περίπτωση αυτή, το δικαίωμα μεταβίβασης της αίτησης θεμελιώνεται με την έγκριση της αίτησης.».
  • Στο εδάφιο 1 της υποενότητας «Τμηματική προθεσμία υλοποίησης του έργου» της ενότητας 6.2 του Οδηγού Εφαρμογής διαγράφεται η φράση «και λοιπών δαπανών».
  • Το εδάφιο 1 της ενότητας 7.2 του Οδηγού Εφαρμογής αντικαθίσταται ως εξής: «Εντός της τμηματικής προθεσμίας του Κεφαλαίου 6.2, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατ’ ελάχιστον το εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) του επιλέξιμου Π/Υ παρεμβάσεων βάσει υπαγωγής.».
  • Το εδάφιο 25 της ενότητας 7.4 του Οδηγού Εφαρμογής αντικαθίσταται ως εξής: «Όσα από τα ανωτέρω επιλέξιμα παραστατικά παρεμβάσεων υποβάλλονται στα πλαίσια της τμηματικής προθεσμίας ολοκλήρωσης, θα πρέπει να είναι εξοφλημένα και να μην υπερβαίνουν το σύνολο των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων και των προκαταβολών (δανείου/επιχορήγησης) που έχουν ληφθεί.».
  • Τα εδάφια 4 και 5 του Παραρτήματος Ι-Α αντικαθίστανται ως εξής: «Μεταγενέστερη δήλωση, από την υποβολή αίτησης στο Πρόγραμμα, για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δύναται να υποβληθεί σε περίπτωση απόκλισης της ωφέλιμης επιφάνειας του ακινήτου μέχρι του ορίου των επτά (7) τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου οι ενεργειακές παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία. Τίθεται υπόψη ότι, κατά την υποβολή στο Πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας η δήλωση θα πρέπει να είναι σε οριστική υπαγωγή σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 81 του ν. 4495/2017.».
  • Τα εδάφια 4 και 5 του Παραρτήματος Ι-Β αντικαθίστανται ως εξής: «Μεταγενέστερη δήλωση, από την υποβολή αίτησης στο Πρόγραμμα, για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δύναται να υποβληθεί σε περίπτωση απόκλισης της συνολικής επιφάνειας του ακινήτου μέχρι του ορίου των επτά (7) τετραγωνικών μέτρων επί του πλήθους των διαμερισμάτων, προκειμένου οι ενεργειακές παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία. Τίθεται υπόψη ότι, κατά την υποβολή στο Πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας η δήλωση θα πρέπει να είναι σε οριστική υπαγωγή σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 81 του ν. 4495/2017.».
  • Το εδάφιο 2 της περ. 5 του Παραρτήματος ΧΙΙ αντικαθίσταται ως εξής: «Σε περίπτωση προσθήκης αδείας ή/και υπαγωγής σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων, η δήλωση γίνεται στην βάση της περιόδου έκδοσης του αρχικού νομιμοποιητικού εγγράφου.».
  • Στο εδάφιο 22 του Παραρτήματος ΧΙΙΙ διαγράφεται η φράση «και λοιπών δαπανών».
  • Πηγή: ethnos.gr

Επισκέψεις: 240

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει