25 Φεβρουαρίου 2024

Δασωμένοι αγροί: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τον αποχαρακτηρισμό τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς. Αυτό αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» o γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Οι δασωμένοι αγροί είναι διαπιστωμένα με φωτοερμηνεία αγροτικές εκτάσεις το 1945 ή το 1960 οι οποίες εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους δασώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασωμένους αγρούς προβλέπει πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο κυριότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Να αποδειχθεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, ότι πριν εγκαταλειφθούν υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δέντρα, πεζούλια (για να φανεί πως καλλιεργούνταν κ.ά.).

Για τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού αναμένεται να ακολουθήσει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ο σχεδιασμός

Δεύτερη προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά τους δασωμένους αγρούς, είναι οι εκχερσωμένες από δασική βλάστηση εκτάσεις. Δηλαδή εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν τίτλους ή διοικητικές πράξεις παραχώρησης.

Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Δασών, αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται στοιχεία, προκειμένου να είναι νομικά στέρεος ο νέος σχεδιασμός που προωθείται, έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εδώ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις: πρώτον, την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί – και, δεύτερον, την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το 2000 (για παράδειγμα, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.ά.).

Κατά τις ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να δοθεί λύση σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου τέτοιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια και μέχρι πρόσφατα έπρεπε (με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα) αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις να προσκομίσουν τεκμήρια κυριότητας και αεροφωτογραφίες του 1945 (τώρα το χρονικό όριο μετατίθεται για πριν από το 2000) προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις.

«Στόχος είναι έως το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Την ίδια ώρα, γίνεται ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες, αλλά και να επισπευσθεί η επεξεργασία των αντιρρήσεων».

Η υποβολή αντιρρήσεων

Σημειώνεται πως το χρονικό περιθώριο για την υποβολή αντιρρήσεων (μετά και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί, συνολικά 10 μήνες) λήγει τον ερχόμενο Μάιο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τέλος των αντιρρήσεων έχει μειωθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017 οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη εξεταστεί. Η εκτίμηση είναι πως μέχρι στιγμής για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί γύρω στις 109.000 αντιρρήσεις.

Το πρόβλημα το αναγνωρίζουν πλέον όλοι, και αυτός είναι ο λόγος που ο νέος γενικός γραμματέας Δασών κάνει λόγο για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων. «Και για αυτόν τον λόγο τροποποιήσαμε τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων και προβλέφθηκε και καθορίστηκε αποζημίωση για τον πρόεδρο, τα μέλη και τους γραμματείς των επιτροπών» συμπληρώνει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπαλάθους δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές. Με την απόφαση αυτή ευνοούνται άμεσα η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο.

Επίσης, τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μπορούν να μεταβιβαστούν όταν θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και κριθεί πως η έκταση δεν υπόκειται στη δασική νομοθεσία. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σήκωσε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα των τελευταίων 80 χρόνων (!). Αυτή τη στιγμή η ανάρτηση δείχνει πως το 60% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως οικόπεδα, βοσκοτόπια κ.ά. εμφανίζονται ως δάση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κρήτης: σχεδόν όλο το νησί αποτυπώνεται πράσινο, με αποτέλεσμα να απειλούνται για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους οι κοινοτικές επιδοτήσεις ενώ κινδυνεύουν να τους απαγορευθεί να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους.

Ιδια εικόνα και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που από το υπουργείο Περιβάλλοντος καταπιάνονται πρώτα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

Πηγή: in.gr

Επισκέψεις: 85

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει