20 Απριλίου 2024

ΥΠΕΝ: «Βάζει μπρος» καθαρισμό δασών και αντιπυρικές ζώνες.

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά, εκκίνησαν διαδικασίες για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ άναψε «πράσινο φως» για τη διενέργεια διαδικασίας απευθείας ανάθεσης σύμβασης για το Έργο «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων του άρθρου 16 παρ. 5 του ν. 998/1979 για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, σε εκτάσεις ευθύνης των Δασαρχείων Θεσσαλονίκης, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Λαγκαδά, Νιγρίτας, Κιλκίς και Γουμένισσας».

Πρόκειται για μέρος δράσης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με διενεργούσα τη διαδικασία ανάθεσης Αρχή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΪΠΕΔ). Επίσης, εγκρίθηκε και το τεύχος της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για τη διενέργεια της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης.

Κατά το ΥΠΕΝ, θεωρείται επιτακτική και επείγουσα η ανάγκη άμεσης εκτέλεσης εργασιών ειδικών δασοτεχνικών έργων πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2022, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ή/και της ταχείας εξάπλωσης αυτής, έχοντας ως απώτερο στόχο τη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι γενικότερα η δράση «Σχέδιο Προστασίας Δασών» έχει ενταχθεί στο ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης (Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών, ύψους 50 εκατ. ευρώ), με την μονάδα ωρίμασης έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) να έχει αναλάβει να προωθήσει άμεσα σχετικές διαδικασίες για το έργο που περιλαμβάνει μελέτες και δράσεις καθαρισμών για αντιπυρική προστασία.

Το «Σχέδιο Προστασίας Δασών έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας, όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το έτος 2022.

Τα δάση, με την πληθώρα οικοσυστημικών υπηρεσιών που προσφέρουν (όπως π.χ. η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, η αποτροπή πλημμυρών, η διατήρηση της βιοποικιλότητας κ.ά.) είναι αναγκαία για την ευημερία όχι μόνο των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Το έργο, πέρα από τις δράσεις που χρήζουν άμεσης υλοποίησης, όπως οι εργασίες καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, περιλαμβάνει και άλλες δράσεις πιο μακρόπνοου σχεδιασμού, όπως η εκπόνηση μελετών Κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας για 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Επισκέψεις: 33

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει