20 Απριλίου 2024

Κέρκυρα – Εργοστάσιο απορριμμάτων: “ΣΔΙΤ…τροποποιήσεις με το σχέδιο διαχείρισης να οδηγείται στα… “σκουπίδια”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τις τελευταίες εκλογές όπου έφεραν αλλαγές στις δημοτικές αρχές αλλά και στην Περιφέρεια ΙΝ και παραμένει στην επικαιρότητα το μεγάλο θέμα του εργοστασίου των απορριμμάτων!

Μετα από 3 χρόνια κανείς δεν θα περίμενε ότι το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας δεν έχει επιλυθεί!

Και ας αφήσουμε στην άκρη την πανδημία που σίγουρα έφερε καθυστερήσεις αλλά δεν ήταν αυτή η κυρίαρχη αιτία που ακόμα και τώρα δεν έχουμε καν διαγωνισμό για το εργοστάσιο!

Μάλλον πρόκειται για την «πανδημία» που χτυπάει τον τόπο μας… της βούλησης να προχωρήσει κάτι επιτέλους.

Το μόνο που προχωρά είναι το θέμα της μεταφοράς. Θα μου πει κάποιος μα είναι το πιο εύκολο… Ε βέβαια μάλλον «βόλεψε»…

Αλλά ξεχνάμε κάτι, ότι έως σήμερα δεν έχει αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων και ότι ακόμα η διαδικασία μεταφοράς είναι μια κατ’ εξαίρεση διαδικασία υψηλού κόστους η οποία έγινε μετά από τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων και εγκρίσεις από Υπουργεία, Περιφέρειες και αρμοδίους ΦΟΔΣΑ.

Όλο τον προηγούμενο χρόνο παρακολουθήσαμε αντιδράσεις και εντάσεις μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας που μέχρι και την τελευταία στιγμή κάποια μέλη δεν έδιναν το μετοχικό κεφάλαιο για να προχωρήσει αυτός ο φορέας…

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν ακόμα χρέη των Καποδιαστριακών δήμων προς τον Φορέα που μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί. 

Και πάμε τώρα στο μείζον θέμα: 

Η λύση όπως λέγαμε είναι μία για την Κέρκυρα… το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης !

Με εξελίξεις όμως αρνητικές… 

Μόλις την Παρασκευή έγινε γνωστή ομόφωνη απόφαση από τον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ για την ματαίωση και την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου του έργου με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΕΡΚΥΡΑΣ».

Να υπενθυμίσω πριν συνεχίσω ότι από την προηγούμενη Κυβέρνηση μετά από αίτημα της Δημαρχίας Νικολούζου εγκρίθηκε η διαδικασία για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι με διασφαλισμένη δημόσια δαπάνη ύψους 32εκ ευρώ. 

Από τότε έως σήμερα και παρόλες τις συνέχεις τροποποιήσεις όλων των νομοσχεδίων σχετικά με την διευκόλυνση της λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ θα περιμέναμε αν μι τι άλλο μια έστω αργοπορημένη αλλά τουλάχιστον αποτελεσματική ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας. 

Συγκεκριμένα να θυμίσω ότι: 

·         -τροποποιήθηκε η σύσταση των μελών που απαρτίζουν τον ΦΟΔΣΑ

·         Δόθηκαν αρμοδιότητες σε εκτελεστικά όργανα του φορέα προς επίσπευση διαδικασίας 

·         Έγινε μεταφορά αρμοδιότητας του φορέα στο δεύτερο όργανο αυτοδιοίκησης και μετονομάστηκε κιόλας Διαβαθμιδικός Περιφερειακός Φορέας ΑΕ (Αντιλαμβανόμαστε ότι το Ανώνυμη εταιρεία έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στο δημοσιονομικό λογιστικό…!)

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι όλα τα εφάρμοσαν στα «μέτρα τους» (Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση) για να τρέξουν τις διαδικασίες  και αντί να απορροφήσουν την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν και τα χρήματα αλλά και το έργο ουσιαστικά!

Να τονίσω ότι πρόσφατα στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο πρώην Δήμαρχος της Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος ανέφερε χαρακτηριστικά:» Ήταν η πρώτη ευκαιρία να πούμε στο ΓΓ  Περιβάλλοντος,  για το «ξεπούλημα» του ΣΔΙΤ  Ρόδου και της διαχείρισης των απορριμμάτων στον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ. Μια «κίνηση αυτοκαταστροφής», είπε ο δήμαρχος και μάλιστα ανέφερε ότι σε αυτό το συμπέρασμα συμφώνησε η δήμαρχος Κ. Κέρκυρας».!!!

Ολοκληρώνοντας δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί  ότι η απόφαση του Φορέα για ματαίωση της διαδικασίας τροποποιώντας τους όρους του διαγωνισμού… «μυρίζει» ΣΔΙΤ…

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 1087

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει