2 Μαΐου 2024

Επιστολή Αυλωνίτη σε υπουργούς για τα προβλήματα δασικών χαρτών στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Επιστολή προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Δικαιοσύνης απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Αυλωνίτης, για τα προβλήματα ανάρτησης δασικών χαρτών στην Π.Ε. Κέρκυρας και για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

Ο βουλευτής τόνισε πως έχουν ανακύψει σημαντικά προβλήματα ανάρτησης των Δασικών Χαρτών στην Κέρκυρα, στα Διαπόντια Νησιά αλλά και τα νησιά του Ιονίου. Το ιδιόμορφο νομικό καθεστώς των Ιονίων Νήσων το οποίο απορρέει από την ισχύ του Ιόνιου Αστικού Κώδικα και δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει την 23/03/2022 και δυστυχώς τα προβλήματα συνεχίζουν να μην επιλύονται. Οι πολίτες της Ιονίων Νήσων γίνονται μάρτυρες μιας άλλης πιο ευνοϊκής πολιτικής μεταχείρισης των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της επικράτειας, όπου χορηγούνται παρατάσεις στις προθεσμίες κατάθεσης των αντιρρήσεων.

Η παράταση ισχύος της περιόδου διατύπωσης των αντιρρήσεων για το εύλογο χρονικό διάστημα των 6 μηνών είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες των Ιονίων και για την προστασία των ιδιοκτησιών τους. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής : ΠΡΟΣ  Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά   κ. Υπουργοί, Γνωρίζετε ότι σημαντικά προβλήματα ανέκυψαν εξαιτίας της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών στην Κέρκυρα, στα Διαπόντια Νησιά αλλά και τα νησιά του Ιονίου. Εξαρχής  υπογράμμισα το ιδιόμορφο νομικό καθεστώς των Ιονίων Νήσων το οποίο απορρέει από την ισχύ του Ιόνιου Αστικού Κώδικα και δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες στη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Είναι προφανές ότι, οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν για την ευρύτερη περιοχή μας έχουν πολλαπλά λάθη κατά την αποτύπωση των εκτάσεων.

Στην Κέρκυρα, ειδικότερα επικρατεί δικαιολογημένα έντονος προβληματισμός και φόβος, καθώς στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν διαπιστώνεται τεκμηριωμένα πως ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων που θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί των δασικών εκτάσεων, έχουν χαρακτηριστεί ως εμπίπτουσες στη δασική νομοθεσία. Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει την 23/03/2022 κι όπως καταλαβαίνετε η χρονική εκπνοή δυσχεραίνει τη δυνατότητα των πολιτών να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους επί των ιδιόκτητων εκτάσεών τους. Παράλληλα, οι πολίτες της Ιονίων Νήσων γίνονται μάρτυρες μιας άλλης πιο ευνοϊκής πολιτικής μεταχείρισης των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της επικράτειας, όπου χορηγούνται παρατάσεις στις προθεσμίες κατάθεσης των αντιρρήσεων. Επειδή, η Κέρκυρα αλλά και η ευρύτερη Περιφερειακή Ενότητα των Ιονίων Νήσων έχει εδώ και καιρό γνωστοποιήσει στην πολιτεία και στα αρμόδια Υπουργεία την ένταση των δυσκολιών που υφίσταται γύρω από την ανάρτηση των δασικών χαρτών διότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη σχετικές νομοθετικές βελτιώσεις και εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή τους, ζητώ άμεσα και πριν τη λήξη της ανακοινωθείσας προθεσμίας, τη θεσμική σας παρέμβαση. Κύριοι Υπουργοί, κρίνω απαραίτητη και αντικειμενικά αναγκαία, την παράταση ισχύος της περιόδου διατύπωσης των αντιρρήσεων για το εύλογο χρονικό διάστημα των 6 μηνών καθόσον υπαγορεύει η υφιστάμενη κατάσταση, τόσο για την Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας, όσο και των υπολοίπων στα Ιόνια Νησιά.

Τέλος, σας υπενθυμίζω πως το προηγούμενο διάστημα κι από την αρχική ανάρτηση των δασικών χαρτών, αναφορικά με τη διατύπωση των αντιρρήσεων επεσήμανα την ανάγκη αποφυγής της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που δυσχέραινε την προμήθεια των απαραίτητων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες υπολειτουργούσαν.

Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζεται πλέον η αδυναμία των πολιτών ως προς την κάλυψη του κόστους του σχετικού παραβόλου με αφορμή την πρωτοφανή και παρατεταμένη έως τώρα, οικονομική ακρίβεια. Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεννόηση.

Επισκέψεις: 31

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει