18 Απριλίου 2024

Εξοικονομώ 2021: Η εκτόξευση των υλικών εκτροχιάζει το κόστος – Τα 3 βήματα μετά την αίτηση.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων, το δημοφιλές πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» ολοκληρώθηκε στις 15 Μαρτίου 2022 και πλέον αναμένεται η επαξεργασία των αιτήσεων προκειμένου να καταρτιστούν οι πίνακες με τους δικαιούχους.

«Το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν μεγάλο παρά το γεγονός ότι οι επιχορηγήσεις και αρκετοί όροι του προγράμματος δεν ήταν τόσο ελκυστικοί όσο στο αντίστοιχο πρόγραμμα του 2020» αναφέρει στην «Η» ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Γ’ Τάξης Ευάγγελος Πάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο «το φετινό πρόγραμμα ενώ διόρθωσε τις “αδικίες” που δημιούργησε η πιο γρήγορη καταχώρηση της αίτησης που ίσχυσε στα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2018 – 2020, με την εφαρμογή της μοριοδότησης, δυστυχώς έκανε το ακριβώς αντίθετο με την επιχορήγηση και το μέγιστο ποσό του έργου που δύναται να εφαρμοσθεί η επιχορήγηση.

Ενώ δηλαδή από το 2020 και μετά στα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ απαιτείται να αναβαθμιστεί ενεργειακά η κατοικία τουλάχιστον 3 κατηγορίες (στο ενεργειακό πιστοποιητικό), το οποίο είναι απολύτως ορθό, μείωσε αρκετά το μέγιστο ποσό του έργου που μπορεί να “μπει” η επιχορήγηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν αρκετές παρεμβάσεις για να πετύχουν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου κατά τουλάχιστον 3 κατηγορίες, αλλά το μέγιστο επιχορηγούμενο ποσό να είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό του έργου που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους μέγιστων ποσών ανά παρέμβαση».

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι τιμές των υλικών την τελευταία χρονική περίοδο έχουν αυξηθεί σημαντικά, προκύπτει ότι όταν με το καλό έρθει ή ώρα που θα εγκριθούν οι αιτήσεις με την καλύτερη μοριοδότηση, οι ωφελούμενοι θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να καλύψουν την ανωτέρω διαφορά που θα έχει προκύψει…..

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που περιγράφεται παραπάνω θα το συναντήσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών διαμερισμάτων και ειδικά στις μονοκατοικίες.

Μια πρόταση για το επόμενο «Εξοικονομώ» είναι ότι διατηρώντας την χρήση της μοριοδότησης, με διάφορες μικρές βελτιώσεις, να διορθώσει το “πλαφόν” στον μέγιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να καλύψει το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την ζητούμενη ενεργειακή αναβάθμιση, με ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι κατέθεσαν αίτηση

Επιστρέφοντας στο υφιστάμενο πρόγραμμα του 2021, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν κάνει αίτηση και είναι σε αναμονή των αποτελεσμάτων, ώστε να δουν αν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει στο χρονικό  διάστημα αυτό να κάνουν μια προετοιμασία που είναι απαραίτητη για την συνέχεια. Αναλυτικά:

  1. Θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα σχέδια – έγγραφα από τον φάκελο του κτηρίου στην πολεοδομία και να έχουν ηλεκτρονικό αντίγραφο του φακέλου. Έτσι όταν ανακοινωθεί από το πρόγραμμα να υποβληθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, θα έχουν όλο τον φάκελο της πολεοδομίας διαθέσιμο και δεν θα χάσουν χρόνο για την συλλογή του, καθώς θα υπάρξει αρκετός φόρτος εργασίας τότε στις πολεοδομίες και θα δημιουργηθούν σημαντικές καθυστερήσεις για τέτοιες διαδικασίες.
  2. Οι δυνητικοί “ωφελούμενοι” θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τι έχει δηλωθεί στις παρεμβάσεις που περιγράφονται στο έντυπο “ΕΚΟ” με ιδιαίτερη προσοχή στα ποσά. 
  3. Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλωθεί τα μέγιστα ποσά του προγράμματος θα πρέπει να δουν με τους μηχανικούς τους, ή τους τεχνικούς που θα αναλάβουν τις εργασίες, ποιο είναι το πραγματικό κόστος των εργασιών και τι ποσά δεν θα καλυφθούν με επιχορήγηση από το πρόγραμμα

Είναι πολύ βασικό όσοι θέλουν να είναι σωστά προετοιμασμένοι για την συνέχεια του προγράμματος να εφαρμόσουν τις ανωτέρω οδηγίες, ώστε να μην χάσουν χρόνο ή να βρεθούν προ-εκπλήξεων…..

Τι ισχύει με τις πολυκατοικίες

Τέλος σε ότι αφορά τις αιτήσεις των πολυκατοικιών, το υπουργείο για την ώρα έχει την παρακάτω ανακοίνωση: Η προβλεπόμενη έναρξη υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας για τις 21/3/2022 μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία, σύμφωνα με τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του προγράμματος που θα δημοσιευτεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μέχρι τις 4 Απριλίου.

Αναμένουμε λοιπόν τις νέες ανακοινώσεις για την έναρξη των αιτήσεων στις πολυκατοικίες…» τονίζει ο κ. Πάνος.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/38551_exoikonomo-2021-i-ektoxeysi-ton-ylikon-ektrohiazei-kostos-ta-3-bimata-meta-tin

Επισκέψεις: 563

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει