27 Απριλίου 2024

“Οικοδομικές άδειες – Κίνδυνος για νέα αυθαίρετα…αν προχωρήσει η αυτόματη έκδοση”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Τέλη Ιουνίου σε ένα «άκρως καυτό» καλοκαίρι από όλα τα ζητήματα και ας επανέλθουμε στα δικά μας τα του κλάδου μας.

Πάμε στην έκδοση οικοδομικών αδειών όλων των κατηγοριών όπου ο υπολογισμός της επιτρεπόμενης δόμησης σε κάθε κτίριο θα γίνεται με ευθύνη και βεβαίωση του μηχανικού, χωρίς προληπτικούς ελέγχους και εγκρίσεις από τις ΥΔΟΜ, οι οποίες χάνουν τις εκλεκτικές και εγκριτικές αρμοδιότητες τους και θα διενεργούν εκ των υστέρων δειγματοληπτικούς ελέγχους.

 Ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε σοβαρά κυρίως έως ότου ολοκληρωθεί ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης έτσι ώστε να συνεχιστεί ο έλεγχος των ΥΔΟΜ στις οικοδομικές άδειες για μεγάλα κτίρια της κατηγορίας 3.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.

Και δεν αντιλέγει κανείς ότι η επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας του στοιχήματος της ενεργειακής μετάβασης. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ας αναφερθούμε στις αλλαγές των οικοδομικών αδειών.

Αδιαμφισβήτητα δεν θα έπρεπε να καταργηθεί η προέγκριση οικοδομικής άδειας από τις ΥΔΟΜ, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που έχει αρχίσει να υλοποιεί το ΤΕΕ και θα υλοποιηθεί τα επόμενα 3  χρόνια.

Και σε προηγούμενο άρθρο μου έχω αναφέρει ότι είναι προτιμότερο κάθε φορά, όταν εκδίδεται μία άδεια να υπάρχει μία προέγκριση από την αρμόδια ΥΔΟΜ. Αυτό δεν συμβαίνει για την κατηγορία 3, με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ταχύτητα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές που είναι ξεκάθαρο το πολεοδομικό τοπίο. Αυτή τη στιγμή επεκτείνεται το μέτρο και στις κατηγορίες 1 και 2. Θα ήταν καλύτερη η λύση της προέγκρισης από τις αρμόδιες ΥΔΟΜ, παρόλο που εδώ υπάρχει τουλάχιστον ο σημαντικός έλεγχος τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο είναι απαραίτητο».

Και σίγουρα αντιλαμβανόμαστε αφενός για πιο λόγο κάνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να επιταχύνει αύξηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών αφετέρου όμως θα πρέπει να λάβει υπόψιν και την διασφάλιση των διαδικασιών , που χωρίς βάση δεδομένων στην παρούσα τουλάχιστον στιγμή δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό θα είναι.

Αν η ρύθμιση ψηφιστεί θα πρέπει να  αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΥΔΟΜ και οι καθυστερήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών καθώς υπάρχουν περιοχές που οι άδειες καθυστερούν περισσότερο από 9 και 10 μήνες να εκδοθούν, με αποτέλεσμα να μένει πίσω όλη η οικοδομική δραστηριότητα άρα και η ανάπτυξη της χώρας. Επίσης αντίστοιχες προεγκρίσεις που είναι απαραίτητες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών θα πρέπει επίσης να μπουν σε ένα πλαίσιο ψηφιακής διαπεραίωσης ειδάλλως το αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο.

Προτάσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ:

-Tο Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να έρθει άμεσα να ρυθμίσει το θέμα της υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τουλάχιστον μία ασφάλεια δικαίου, όσον αφορά την έκδοση αδειών με το νέο τρόπο ο οποίος θεσπίζεται.

-Το υπουργείο Εσωτερικών να στελεχώσει τις ΥΔΟΜ και να διασφαλίσει με νομοθετική ρύθμιση ότι δεν θα μπορούν να μετακινούνται από πολεοδομία σε Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή και αντίστροφα ειδικότερα όταν ο εκάστοτε Δήμος έχει ήδη υποστελεχωμένη και την Τεχνική του Υπηρεσία και για να λύσει προβλήματα έργων μετακινεί υπαλλήλους των ΥΔΟΜ.

-Για να μπορεί να εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες θα έπρεπε το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει μία ρύθμιση, που να επιτρέπει ανά Περιφερειακή Ενότητα να χρεώνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών, οι άδειες από μία ΥΔΟΜ σε άλλη ή να εξυπηρετούνται όλες οι ΥΔΟΜ από μία, και κυρίως όλες οι επιμέρους μελέτες και εγκρίσεις που είναι απλά τυπικές αλλά απαραίτητες για την έκδοση της να ενημερώνονται άμεσα και να μπορούν να εξετάζονται ακόμα και μία μία ώστε να μειώνεται ο έλεγχος και η γραφειοκρατική δουλειά του υπαλλήλου .

– Εφόσον η ρύθμιση ψηφιστεί θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον 30%  των οικοδομικών αδειών, μάλιστα με αυτόματη χρέωση ή κλήρωση του συστήματος για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι και οι άδειες που θα εκδίδονται με ευθύνη του μηχανικού θα είναι απολύτως νόμιμες με βάση την κείμενη νομοθεσία και φυσικά να ελέγχονται τα τοπογραφικά,  όπως προβλέπεται στη ρύθμιση. Εδώ βέβαια αυτό που πρέπει να δεί το ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει μία σαφή, κατανοητή διάταξη με μία στοιχειώδη βάση δεδομένων που θα καλύπτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και προαπαιτούμενα για την έκδοση των επιμέρους οικοδομικών αδειών ώστε αφενός να διασφαλίζει την πληρότητα και εγκυρότητα των διαδικασιών αλλά και αφετέρου να εξοπλίζει τον μηχανικό με εφόδια ώστε ο επιτελικός έλεγχος να είναι μία τυπική διαδικασία και όχι ένας εν ενεργεία κίνδυνος πειθαρχικού ή ακόμα και ποινικού παραπτώματος…

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 735

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει