21 Ιουνίου 2024

Κτηματολόγιο: Παράταση έως τον Ιούλιο για τα πρόστιμα – Όλες οι λεπτομέρειες.

Έρχεται διάταξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Βουλή αναφορικά με το Κτηματολόγιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, με διάταξη που θα έρθει στη Βουλή θα παραταθεί κατά 7 μήνες, δηλαδή έως την 31η Ιουλίου 2023, η δυνατότητα δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο χωρίς επιβολή προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων που καθυστέρησαν την υποβολή δηλώσεων για τα εμπράγματα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης ανά περιοχή της χώρας.

Η εν λόγω  διάταξη επιδιώκει να απαλλάξει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους και να κατοχυρώσουν έστω και εκπρόθεσμα, χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους. Κατά τις ίδιες πηγές, η αιτιολογία για την απόφαση αυτή ήταν τόσο οι χρονικοί όσο και οι οικονομικοί περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Σημειώνεται πως έως τώρα ίσχυε το εξής: από τον Ιανουάριο του 2023 τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί εμπρόθεσμα στη διαδικασία κτηματογράφησης κάθε περιοχής θα βεβαιώνεται πρόστιμο με βάση το είδος του δικαιώματος, τις αντικειμενικές αξίες, καθώς και τον χρόνο καθυστέρησης της υποβολής της δήλωσης.

Γιατί δίνεται παράταση της προθεσμίας 

Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και το θέμα των καθυστερήσεων στις συναλλαγές στα κτηματολογικά γραφεία που μετριούνται πλέον σε μήνες – ιδίως όταν αφορά σε στεγαστικά δάνεια, με συνέπεια συνακόλουθες καθυστερήσεις στην κτηματαγορά.

Για τον λόγο αυτό, με διάταξη θα παραταθεί για ένα χρόνο η προθεσμία ολοκλήρωσης της μετάβασης στη νέα οργανωτική δομή του Κτηματολογίου, από την 17η Ιανουαρίου 2023 στην 17η Ιανουαρίου 2024, καθώς, όπως λένε, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κατάργηση των 392 υποθηκοφυλακείων και η σύσταση των 92 κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας ξεκινήσει ουσιαστικά τα τελευταία 3 έτη.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία (του σχετικού νόμου 4512/2018) ήταν η 17η Ιανουαρίου 2020, η οποία είχε ήδη παραταθεί μέχρι την 17η Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο, όπως λένε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την ψήφιση του προαναφερόμενου νόμου, με τον οποίο θεσπίστηκε η μετάβαση στη νέα δομή, και μάλιστα ενώ η κτηματογράφηση της χώρας βρισκόταν – και εξακολουθεί να βρίσκεται – σε εξέλιξη, έως τον Αύγουστο του 2019, σε διάστημα δυο ετών, είχαν καταργηθεί μόλις δύο από τα 392 υποθηκοφυλακεία και είχαν συστηθεί δύο από τα 92 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα.

Πηγή: enikonomia.gr

Επισκέψεις: 74

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει