22 Μαΐου 2024

“Δασικοί χάρτες: Σε εκκρεμότητα οι νομοθετικές διορθώσεις με τα προβλήματα να είναι πολλά…”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Συνεχίζουμε τον πρώτο μήνα του νέου έτους αλλά τα θέματα του κ΄΄λάδου μας και ο βραχνάς των πολιτών συνεχίζονται…

Είδα με ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα δημοσιεύματα και δηλώσεις όσον αφορά τους δασικούς χάρτες… Ένα θέμα που και αν δεν μας απασχόλησε το 2022.

Διαβάζω με ενδιαφέρον οτι νομοθετικές …διορθώσεις σχεδιάζει να φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς η κύρωση του μεγαλύτερου ποσοστού των δασικών χαρτών, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μάλλον δεν αρκεί για να σημάνει την αρχή του τέλους του εγχειρήματος αφού φαίνεται πως διαρκώς προκύπτουν νέα προβλήματα.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα στο ethnos.gr, ένα από αυτά αντιμετωπίζουν πολίτες από τις περιοχές της βόρειας Αττικής, τις οποίες κατέκαψε η μεγάλη πυρκαγιά του 2021. Η κήρυξη των καμμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων οδήγησε στην αναμόρφωση των αναρτημένων δασικών χαρτών, η οποία όμως έκρυβε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για ορισμένους καθώς οι ιδιοκτησίες τους είχαν «πρασινίσει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ιδιοκτήτες σπιτιών με οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί πριν το Σύνταγμα του 1975 και οι ίδιοι είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν του δασικού χάρτη ως μη δασικές εκτάσεις, ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με τον αναμορφωμένο δασικό χάρτη. Η δασική υπηρεσία κήρυξε την καμμένη έκταση αναδασωτέα συμπεριλαμβάνοντας όμως και τις ιδιοκτησίες τους ως δασικές χωρίς να τις εξαιρέσει ως όφειλε.

Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι ο δασικός χάρτης, ο οποίος είχε αναρτηθεί αμέσως μετά τη φωτιά, εξαιρούσε όλες αυτές τις ιδιοκτησίες ως μη δασικές. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο σε αυτό το διάστημα είχαν γίνει και αγοροπωλησίες καμμένων αλλά νόμιμων κατοικιών.

Ωστόσο, η κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας αγνόησε και τον ίδιο τον αναρτημένο δασικό χάρτη και επέβαλε την αναμόρφωσή του. Στόχος ήταν να μην καταπατηθούν τα καμμένα δάση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε στη …«δάσωση» των σπιτιών.

Οι ιδιοκτήτες υπέβαλαν αντιρρήσεις και αιτήματα πρόδηλου σφάλματος, αλλά η αλλαγή δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι γνωστό στο υπουργείο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έτοιμη ρύθμιση για την επίλυσή του. Βάσει της ρύθμισης αυτής, θα ορίζεται ότι εκτάσεις που έχουν απωλέσει το δασικό τους χαρακτήρα πριν τις 11.6.1975 λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με βάση σχετική διοικητική πράξη, η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας, δεν θα χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τη διαδικασία κατάρτισης δασικού χάρτη ή αναμόρφωσης κυρωμένου δασικού χάρτη και δε θα κηρύσσονται αναδασωτέες εφόσον διατηρούν τη χρήση που τους αποδόθηκε.

Να σημειωθεί βέβαια ότι από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί αυτή η τροποποίηση, το πρόβλημα δε θα λυθεί αυτόματα καθώς θα πρέπει πρώτα να ανακληθεί η απόφαση κήρυξης αναδασωτέων των τμημάτων που θα έπρεπε να εξαιρεθούν και στη συνέχεια να ακολουθήσει η εκ νέου αναμόρφωση του δασικού χάρτη.

Στο μεταξύ «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών αποτελούν οι 331.874 αντιρρήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν μία καθόλου αμελητέα έκταση συνολικού εμβαδού 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων σε 200 με υποχρεωτικό πλαφόν την εξέταση τουλάχιστον 100 αντιρρήσεων ανά μήνα και ανά επιτροπή. Με το ρυθμό αυτό και εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των επιτροπών, θα μπορούν να εξετάζονται περί τις 20.000 αντιρρήσεις το μήνα. Ωστόσο και πάλι θα απαιτηθεί διάστημα 1,5 έτους για να εξεταστεί το σύνολο των αντιρρήσεων, αλλά και πρόσθετος χρόνος έως ότου διορθωθούν τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες φτάνοντας το χρονοδιάγραμμα περίπου έως το 2025.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο, έχει κυρωθεί το 95% των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας και απομένει ποσοστό 5% των χαρτών, στο οποίο συγκεντρώνονται αντιρρήσεις και σφάλματα προς διόρθωση.

Και όλα τα παραπάνω που τα διαβάζουμε ενδιαφέρον με κάνουν και αναρωτιέμαι αν όλα οσα έχουμε αναφερει και εμεις για τους δασικούς χάρτες είχαν εισακουστεί… μήπως τώρα η κατασταση θα ήταν καλύτερη…

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 382

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει