7 Ιουνίου 2023

Αναστάτωση στον κλάδο της εστίασης – Ζητούν διευκρινίσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Σειρά ερωτημάτων που αναζητούν απαντήσεις αναφορικά με την έναρξη της λειτουργίας της εστίασης αναμένεται να θέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου στην συνάντηση που θα έχει αύριο Παρασκευή με το υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη , η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων του κλάδου στις 3 Μαΐου, χωρίς ακόμα να υπάρχουν  οι ανάλογες εξειδικεύσεις, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους επιχειρηματίες,  οι οποίοι  ενώ θέλουν  το άνοιγμα των καταστημάτων τους, μετά από  σχεδόν έξι μήνες λουκέτο, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά  ζητημάτων τα οποία πρέπει να διαχειριστούν.

 Προβληματίζει η έλλειψη ρευστότητας και το ωράριο

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς ο εφοδιασμός των καταστημάτων και η έλλειψη ρευστότητας , το  ωράριο λειτουργίας, η λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και προετοιμασία των καταστημάτων δεδομένων των αργιών είναι τα βασικά θέματα για τα οποία δεν έχει υπάρξει κανένας διάλογος με την κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι όποιες προετοιμασίες να  προχωρούν στα τυφλά.

«Οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ  Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο  το άνοιγμα στις 3 Μαΐου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν εν μέσω αργιών για την προετοιμασία των καταστημάτων εστίασης. Επίσης για να λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης  θα πρέπει να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να τροφοδοτήσουν τις κουζίνες με φρέσκα κρέατα και λαχανικά όταν τις ημέρες πριν την επανεκκίνηση τους  η αγορά θα είναι κλειστή , ενώ τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία  από τη έλλειψη ρευστότητας  και δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα την  ίδια ώρα που  η ηλεκτρονική πλατφόρμα για  χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξει  μετά τις 5 Μαΐου και αφού ανεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης το περιορισμένο ωράριο  λειτουργίας,  έως τις 10 μ.μ, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν απελευθερωθεί η διαδημοτικές μετακινήσεις  αλλά και το  τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των  εργαζομένων και των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και   το ποιος θα καλύψει το κόστος των τεστ που θα πρέπει να γίνονται ,ιδιαίτερα από τις  επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης

Μάλιστα οι άνθρωποι της εστίασης  επιμένουν  ότι θα πρέπει να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης για ένα διάστημα μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων σε σχέση και με τα ενοίκια, την αναστολή εργαζομένων αλλά και τη  ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό  σημειώνοντας  τις επιφυλάξεις των επαγγελματιών του κλάδου  και προτείνοντας «να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και να γίνει μια διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την Εστίαση, ώστε να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας, γιατί έχετε αφήσει όλες τις παραμέτρους έξω από την εξίσωση».

Στην ίδια λογική με πέρσι το άνοιγμα της εστίασης λέει η κυβέρνηση

Σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις  Γεωργιάδης  διευκρίνισε ότι  σε αυτή τη φάση  η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε γενικές γραμμές θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με αυτά που ίσχυαν πέρυσι όταν ξεκίνησε η εστίαση , δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων και των ημιυπαίθριων . Η απόφαση για να ανοίξει η εστίαση λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ελήφθη έτσι ώστε να έχουν οι επαγγελματίες τον απαραίτητο χρόνο να είναι έτοιμοι και να έχουν λύσει τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν στο ξεκίνημα, μέχρι και τις 14 Μαΐου που θα ανοίξει και ο τουρισμός, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να συνοδεύσουν το άνοιγμα της εστίασης, ο  υπουργός  διαβεβαίωσε πως θα ανακοινωθούν με κάθε λεπτομέρεια τις επόμενες μέρες.  Είπε μάλιστα ότι δεν έχει τεθεί θέμα sms για την εστίαση  και πως ο ίδιος θεωρεί λογικό πως δε θα χρειάζεται η αποστολή sms για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί.

Θα υπάρξουν πρωτόκολλα

Θα υπάρξουν πρωτόκολλα για την λειτουργία της εστίασης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Εμείς θέλουμε να είναι τα μέτρα τέτοια που να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν πρόκειται να βάλουμε σύνθετες πράξεις στους ανθρώπους». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διάταξη που ήταν σε ισχύ και θα είναι σε ισχύ ξανά να μπορέσουν οι επαγγελματίες  να εκμεταλλευτούμε όπου υπάρχει δυνατότητα τους εξωτερικούς χώρους ».

 Πρόταση για άνοιγμα εμπορικών και malls

Και ενώ η εστίαση  ανοίγει στις 3 Μαΐου, αύριο το υπουργείο Ανάπτυξης  αναμένεται να  εισηγηθεί εκ νέου πρόταση  και για το  άνοιγμα  από την ερχόμενη Δευτέρα των κέντρων αισθητικής και των εμπορικών κέντρων, όπως επίσης και να επιτραπεί το click in shop στη Θεσσαλονίκη ωστόσο   η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για το θέμα αυτό στη σημερινή  συνεδρίαση της. Η κατάργηση του sms για τις αγορές στο λιανεμπόριο πάντως φαίνεται να  μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Επισκέψεις: 21

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει