26 Απριλίου 2024

Δασικοί Χάρτες: Τα βήματα για την υποβολή αντιρρήσεων.

Οι εμπλοκές στους δασικούς χάρτες φέρνουν νέες παρατάσεις για αντιρρήσεις.

Πέρα από την παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες, η οποία ήδη «τρέχει» έως το τέλος του έτους, παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν αποκλείουν και νέα… επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων. Θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκδοθεί και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί προσφυγών δασολόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια στην απόφαση Κωστή Χατζηδάκη για την ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δεσμευθεί ότι οι όποιες διορθώσεις στα προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση των χαρτών θα αντιμετωπιστούν με ρυθμίσεις, οι οποίες ωστόσο θα προωθηθούν μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που εάν καθυστερήσει θα πρέπει να δοθεί νέα παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων. Τι πρέπει ωστόσο να είμαστε σε θέση να κάνουμε όσον αφορά στην υποβολή αντιρρήσεων; Ιδού κάποια οι απαντήσεις σε έξι καίρια ερωτήματα:

Ποιος μπορεί να υποβάλλει Αντιρρήσεις κατά του Δασικού Χάρτη;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

Πώς καθορίζεται το έννομο συμφέρον;

Το έννομο συμφέρον θεμελιώνεται µε την επίκληση εμπράγματου (πχ. κυριότητα) ή ενοχικού δικαιώματος (πχ. μίσθωση)

Ποιο είναι το περιεχόμενο των Αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη;

Οι Αντιρρήσεις αφορούν στην αμφισβήτηση:

α) του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων εκτάσεων στο δασικό χάρτη

β) της ορθής απεικόνισης της γεωγραφικής θέσης των ορίων των δασών και δασικών/ χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη;

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων ξεκινά από την ημέρα που ορίζεται στην απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών και διαρκεί 105 ημερολογιακές ημέρες, ή 125 για τους κατοίκους του εξωτερικού. Ωστόσο, έχει δοθεί παράταση έξι μηνών, δηλαδή έως τα τέλη του έτους.

Πώς υποβάλλω την Αντίρρηση κατά του Δασικού Χάρτη;

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει και παρέχει χρηστικά ψηφιακά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στην οριοθέτηση της έκτασης για την οποία θέλετε να υποβάλετε αντιρρήσεις.

Ποια είναι τα βήματα υποβολής Αντίρρησης κατά του Δασικού Χάρτη;

α) Συνδεθείτε στην εφαρμογή καταχωρώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISNET. Κάθε αντίρρηση είναι προσωπική και δεν είναι δυνατή η υποβολή αντίρρησης κάνοντας χρήση κωδικών διαφορετικού προσώπου.

β) Συμπληρώστε τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας.

γ) Υποδείξτε, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, τις γεωγραφικές συντεταγμένες  των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου που περικλείει τη συγκεκριμένη έκταση (και όχι ολόκληρη την ιδιοκτησία σας), της οποίας αμφισβητείτε το χαρακτήρα, όπως εμφανίζεται στην Ανάρτηση.

δ) Συλλέξτε τα έγγραφα που τεκμηριώνουν την αντίρρηση σας. Αντίγραφα αυτών υποβάλλονται προς το τοπικό Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ). Τα έγγραφα δεν επισυνάπτονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της αντίρρησης.

ε) Πληρώστε το ειδικό τέλος για την υποβολή αντιρρήσεων (εφόσον απαιτείται). Η αντίρρηση σας αποθηκεύεται προσωρινά.

ζ) Μετά από χρονικό διάστημα μερικών ημερών, αφού ταυτοποιηθεί η πληρωμή σας, η αντίρρησή σας λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου (οριστική υποβολή) και μπορείτε από την εφαρμογή να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε το σχετικό Αποδεικτικό Υποβολής Αντιρρήσεων.

Για κάθε αυτοτελή έκταση της οποίας αμφισβητείτε τον χαρακτήρα που έχει αποδοθεί στον δασικό χάρτη, θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν, για παράδειγμα, έχετε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια και αμφισβητείτε και στα δύο τον χαρακτηρισμό τους, θα υποβάλετε δύο αντιρρήσεις.

Πηγή: insider.gr

Επισκέψεις: 56

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει