4 Μαΐου 2024

Υπουργική Απόφαση για Αιτήσεις αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ 5422/Β/22-11-2021 η υπουργική απόφαση (αριθ.2933/327864) για την θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις.

Στην απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας, η διαδικασία ενστάσεων, οι κυρώσεις και η διαδικασία χορήγησης αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

Βασικά σημεία της Απόφασης

Διαθέσιμη έκταση προς χορήγηση αδειών νέας φύτευσης

Για κάθε έτος η διαθέσιμη έκταση για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του προηγούμενου έτους.

Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που υποβάλλονται εντός του έτους αφορούν συνολική έκταση μικρότερη από την διαθέσιμη για το έτος έκταση, εγκρίνονται όλες οι σχετικές άδειες.

Σε περίπτωση που η συνολική έκταση των επιλέξιμων αιτήσεων υπερβαίνει τη διαθέσιμη προς χορήγηση έκταση, τότε η χορήγηση πραγματοποιείται σε επίπεδο οκτώ (8) περιφερειών, όπως αυτές περιγράφονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου και σύμφωνα με τα αντικειμενικά και μη μεροληπτικά κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για την κάθε μία από αυτές σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας

Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο/α έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται (κριτήριο της παρ. 1 του άρθρου 64 στοιχείο α) του Καν (Ε.Ε.) αριθμ. 1308/2013). Εφόσον στο/α αγροτεμάχιο/α της αίτησης, υφίσταται καλλιέργεια, ο παραγωγός, αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκρίζωσής της πριν την υλοποίηση της χορηγηθείσας άδειας νέας φύτευσης οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου.

 Ως μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης για άδεια νέας φύτευσης ορίζεται το όριο των εκατό 100 στρεμμάτων και δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα (1) στρέμμα.

Οι εν λόγω εκτάσεις δύνανται να είναι ιδιόκτητες ή/και ενοικιαζόμενες.

Υποβολή αιτήσεων για άδεια νέας φύτευσης

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2022 και εντεύθεν, υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ, αίτηση – υπεύθυνη δήλωση από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους της χορήγησης των εν λόγω αδειών. Κατ’ εξαίρεση για τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης του έτους 2022 οι αιτήσεις θα κατατεθούν από την 23η Νοεμβρίου μέχρι και την 23η Δεκεμβρίου 2021.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα, ακέραιος αριθμός και με ένα δεκαδικό ψηφίο) και οι συντεταγμένες των κορυφών, σε ΕΓΣΑ 87 (Χ, Ψ) της περιμετρικής αποτύπωσης, κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του. Επιπλέον, απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών ιδιοκτησίας.

Χορήγηση αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις

Στην περίπτωση όπου οι επιλέξιμες αιτήσεις καλύπτουν συνολική έκταση μεγαλύτερη από την διαθέσιμη έκταση του (άρθρου 3 της παραγράφου 3 της παρούσας), τότε η χορήγηση αδειών πραγματοποιείται σύμφωνα με τη βαθμολογία που θα λάβουν με βάση τα κριτήρια προτεραιότητας, το συντελεστή βαρύτητας και το συντελεστή συμμόρφωσης αυτών, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 5 της παρούσας.

 Η χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης γίνεται ηλεκτρονικά, μετά από την έγκρισή τους από τη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των αιτούντων και έως ότου εξαντληθούν οι εκτάσεις προς κατανομή. Σε περίπτωση που το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων διεκδικείται από πολλές αιτήσεις που έχουν ισοβαθμήσει, τότε οι εν λόγω εκτάσεις κατανέμονται στις αιτήσεις αυτές κατ’ αναλογία.

Η χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης στους αιτούντες γίνεται το αργότερο μέχρι την 1η Ιουνίου. Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως, οι αιτούντες ενημερώνονται ηλεκτρονικά σχετικά με τους λόγους της απόφασης αυτής.

 Εφόσον η άδεια που χορηγήθηκε αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% της έκτασης που ζητείται στην αίτηση, ο αιτών δύναται να αρνηθεί την εν λόγω άδεια εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία χορήγησής της, χωρίς να υποστεί κυρώσεις, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας.

Στην περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετες εκτάσεις προερχόμενες από την περίπτωση της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, τότε οι εκτάσεις αυτές θα διατεθούν το επόμενο έτος, πέραν του ποσοστού του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων που θα αποφασιστεί να διατεθεί, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, παράγραφος 3 του Καν (Ε.Ε.) 2018/274.

Οι άδειες νέας φύτευσης ισχύουν για τρία έτη από την ημερομηνία της χορήγησης τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα.

Διαβάστε ολόκληρη την Απόφαση και κατεβάστε το ΦΕΚ

Υπουργική Απόφαση Aριθμ. 2933/327864/2021 ΦΕΚ 5422/Β/22-11-2021
Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 1308/2013, (ΕΕ) αριθμ. 2018/273 και (ΕΕ) αριθμ. 2018/274, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις.

https://www.e-nomothesia.gr/law-news/upourgike-apophase-gia-aiteseis-adeion-gia-nees-ampolofyteyseis.html

Επισκέψεις: 57

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει