26 Απριλίου 2024

Φωτιά έχει πάρει το οικοδομικό κόστος.

Της Ελένης Μπότα

Φωτιά έχει πάρει το οικοδομικό κόστος προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στους κατασκευαστές, που μεταφράζουν την νέα αυτή αύξηση σε περαιτέρω άνοδο της κατασκευής κατά 300 ευρώ το τετραγωνικό, περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 6,3%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019, ενώ το Σεπτέμβριο του 2021 οι τιμές των υλικών κατέγραψαν επίσης αύξηση 5,1%.

Ειδικότερα τον Οκτώβριο αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (33,4%), Σίδηρο οπλισμού (20,5%), Ηλεκτρική Ενέργεια (18,8%), Σωλήνες χαλκού (16,3%), Αγωγούς χάλκινους (14,3%), Θερμαντικά σώματα (8,2%), Τούβλα (6,4%), Πλαστικούς σωλήνες (5,2%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (5,2%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (4,4%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (4,2%), Κουφώματα αλουμινίου (3,7%), Πόρτες εσωτερικές (3,2%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,5%), Ξυλεία οικοδομών (2,2%), Τσιμέντο (2,3%) και έτοιμο σκυρόδεμα (2,4%).

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών, εντούτοις το σύνολο των εταιρειών που εμπλέκονται με το real estate, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, την στιγμή μάλιστα που η οικοδομή τους τεελυταίους μήνες έχει αρχίσει παίρνει “μπροστά” και να υπάρχει αξιοσημείωτο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο για επενδύσεις όσο και για απόκτηση κατοικίας.

“Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οικοπέδων έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος κατασκευής, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι εγχώριοι αγοραστές”. Αυτό επισημαίνει στο Capital.gr  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης, ο οποίος ανέφερε το παράδειγμα πώλησης ενός οικοπέδου που μέσα σε λίγο διάστημα η τιμή του αυξήθηκε κατά 30%. “Αν υπολογίσουμε και την αύξηση του κόστους κατασκευής, τότε θα πρέπει να βάλουμε “καπέλο” στην τιμή του τετραγωνικού, περί τα 700 ευρώ, το τετραγωνικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισκέψεις: 55

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει